Skip to the content

Vijesti

U Federaciji Bosne i Hercegovine u naredna tri mjeseca neće doći do povećanja cijena plina, iako je došlo do povećanja nabavne cijene plina. Ova odluka donesena je nakon što je ovlašteni snabdijevač plinom dobio cijene za drugi kvartal ove godine, a koje su uvećane u odnosu na prethodni period, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetili su danas Rudnik mrkog uglja „Kreka“, lokalitet klizišta u Dubravi Donjoj kod Živinica i površinski kop „Šikulje“ Rudnika mrkog uglja „Kreka“ u Lukavcu.

 

 

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije je pripremilo Nacrt Uredbe o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i određivanje naknada za podsticanje.

Molimo zainteresiranu javnost da svoje prijedloge, komentare, sugestije u vezi navedenog Nacrta dostave do 22.04.2024. godine, službenim putem ili
na e-mail adresu: sektor.energije@fmeri.gov.ba sa naznakom '"Komentari na prijedlog Nacrta Uredbe o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i određivanje naknada za podsticanje."

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije je pripremilo Nacrt Uredbe o kvotama za OIEiEK.

Molimo zainteresiranu javnost da svoje prijedloge, komentare, sugestije u vezi navedenog Nacrta dostave u roku od 7 dana od dana objavljivanja na službenoj stranici ministarstva službenim putem ili na e-mail adresu: sektor.energije@fmeri.gov.ba sa naznakom ''Komentari na prijedlog Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK"

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), provode aktivnosti na izradi dokumenta - Strategija razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2024.-2033. godina.

Svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama.

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije saopćilo je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pronašla način da isplati zaostale plate RMU Zenica.

- Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Nikšićem je još jednom pokazala da ne traži opravdanja već rješenja. Mogli smo reći da to nije naš problem, da isplata rudarima nije u nadležnosti ni Vlade Federacije ni JP Elektroprivrede BiH, već da je to zadatak uprave rudnika, ali smo umjesto toga pronašli rješenje da radnici RMU Zenica dobiju zaostale plate - kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je danas sastanak sa menadžmentom Rudnika uglja Kreka Tuzla i sa predstavnicima JP Elektroprivreda BiH. 

Svim građanima katoličke vjeroispovijesti, vjernicima koji obilježavaju najveći katolički praznik Uskrs, upućujem iskrene čestitke uz želje da vam domovi budu ispunjeni mirom i blaženstvom.

Na sastanku ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića, vršioca dužnosti generalnog direktora preduzeća Elektroprivreda BiH Sanela Buljubašića i predstavnika Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, koji je danas održan u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, nije postignut dogovor o isplati ovogodišnje januarske i februarske plate radnicima Rudnika mrkog uglja Zenica.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina