Skip to the content

Vijesti

Nakon višemjesečnih aktivnosti, uspješno su okončani pregovori o usklađivanju granskog Kolektivnog ugovora za elektroprivrednu djelatnost u Federaciji BiH sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom.

Memorandum o razumijevanju i saradnji koji će doprinijeti da se značajno olakša i ubrza proces elektrifikacije povratničkih domova u BiH danas su u Sarajevu potpisali predstavnici nadležnog državnog i entitetskih ministarstava i preduzeća.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić primio je danas u  zgradi  Vlade FBiH u Sarajevu predstavnike kineske firme Dongfang Electric Corporation. Na sastanku su bili predsjednik ove kompanije Zou Lei, sekretar Uprave Zhang Jilie, potpredsjednik Han Zhiqiao, savjetnik premijera FBiH Gordan Čahtarević i direktor RMU Banovići Munever Čergić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić primio je danas ambasadora Republike Azerbejdžan u BiH Eldara Hasanova koji je istakao pozitivnu poslovnu klimu koja se stvara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prigodnom svečanošću na radilištu nove hidroelektrane „Vranduk" danas je počela gradnja novog energentskog kapaciteta instalirane snage 19,6 MW, koji će na godišnjem nivou proizvoditi oko 100 GWh. Hidroelektrana se gradi u vodotoku rijeke Bosne na lokalitetu Vranduka, oko 12 kilometara nizvodno od Zenice.

Predsjednici Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i Sindikata radnika rudara u FBiH Safer Mušanović potpisali su danas u Sarajevu s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem Granski kolektivni ugovor za oblast rudarstva, koji će trajati jednu godinu.

Srodna djelatnost „DŽENAN ŠABANOVIĆ" Živinice, vl. Šabanović Dženan, podnijela je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane „Dženan Šabanović", instalisane nazivne snage 23 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 30,130 MWh

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina