Skip to the content

Vijesti

Vlada Federacije BiH objavit će u oktobru međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji BiH. Da bi šira javnost bila upoznata s ovim projektom od velikog značaja, raspisivanju poziva će prethoditi promocije na kojima će biti prezentiran potencijal blokova za koje se raspisuje koncesija kao i zakonski i fiskalni uslovi.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je danas da informacija, da će Federacija BiH ostati bez gasa, nije tačna, da su sve obaveze BH-Gasa ispoštovane i da će snabdijevanje gasa biti kao i do sada.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima sindikata rudnika Federacije BiH i generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Bajazitom Jašarevićem na kome je istaknuto da rudnici koji posluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH trebaju u roku od 60 dana napraviti transparentan plan reorganizacije.

Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI), nadležni organ odgovoran za davanje licenci za istraživanje, razvoj i proizvodnju tečnih i gasnih ugljikovodika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), ovim putem objavljuju da će pokrenuti nadmetanje za dobijanje istraživačkih i proizvodnih prava u sljedećim blokovima.

The Government of Federation of Bosnia and Herzegovina and the Federal Ministry of Energy, Mining and Industry (FMERI), the competent authority with responsibility for licensing exploration, development and production of liquid and gas hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina (FBiH), hereby announces that it will launch a bidding round for the award of Exploration & Production rights in the following blocks:

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić zadužio je direktora Elektroprivrede BiH da u toku dana, a najkasnije sutra, izvrši transfer novca u iznosu 7,5 miliona KM prema RMU Zenica i 6,5 miliona KM prema RMU Breza, a zatim da bude izvršen transfer novca prema Poreznoj upravi FBiH i na taj način deblokirana oba računa.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, zajedno s predstavnicima Porezne uprave FBiH, Elektroprivrede BiH i menadženta rudnika mrkog uglja Zenica i Breza, danas je u Sarajevu održao sastanak posvećen stanju u ovim rudnicima.

Zaključak o priključenju na elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina