Skip to the content

Ministar Lakić nakon sastanka sa predstavnicima rudara: Ja sam optimista da će doći do zakonskog rješenja i da će rudari dobiti plate

Na sastanku ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića, vršioca dužnosti generalnog direktora preduzeća Elektroprivreda BiH Sanela Buljubašića i predstavnika Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, koji je danas održan u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, nije postignut dogovor o isplati ovogodišnje januarske i februarske plate radnicima Rudnika mrkog uglja Zenica.

Na konferenciji za novinare ministar Lakić je sa žaljenjem konstatirao da do dogovora sa Sindikatom nije došlo, ali da će partneri nastaviti tražiti obostrano zadovoljavajuće rješenje, jer je navedeni sindikat partner u pozitivnom smislu.

Lakić je podsjetio na sastanak od septembra prošle godine, kada je rečeno da Rudnik mrkog ulja Zenica ima preveliki broj zaposlenih, više od 800, i da to ne odgovorama optimumu proizvodnje. Tada je dogovoreno da najmanje 150 zaposlenika bude pravedno, pošteno i na dostojanstven način zbrinuto a proizvodnja da bude povećana. Od tada do danas je Elektroprivreda BiH isplatila 41,2 miliona KM i zbrinuto je ne 150, već 199 radnika, kazao je Lakić. Broj uposlenih je sveden na optimalan nivo, ali proizvodnja nije napredovala i ostala je na nivou od 30 i nešto više posto, što je apsolutno nedovoljno za prihod koji bi omogućio isplatu plata.

- Naravno, poštujući radnička prava, nismo željeli to da problematiziramo, te na sastanku u Kaknju, koji smo nedavno inicirali sa istim institucijama, dogovorili smo da prihvatimo obavezu bez obzira na nivo proizvodnje, da isplatimo januarsku i februarsku platu jer smo se obavezali na poštivanje Kolektivnog ugovora. U ovom trenutku, Elektroprivreda nema finansijske ni pravne procedure da bi isplatila te dvije plate, a s obzirom na sve što je dosad uradila kad je riječ o ovom rudniku, tražili smo rješenja dalje. Pronašli smo ga u budžetu FBiH smatrajući da treba  pokušati pomoći da ove dvije plate budu isplaćene. S obzirom na to da je procedura realizacije federalnog budžeta drugačija od procedure finansijskih isplata Elektroprivrede, za to nam je bilo potrebno dodatnih 20 dana kako bi bio donesen program i usvojen na Vladi, kako bi rudnik Zenica uradio proceduralne predradnje te kako bismo na kraju isplatili ove plate. Nažalost, to danas nije prihvatio Sindikat – kazao je ministar Lakić.

- Mi se ipak ne zaustavljamo, želja nam je i ja sam optimista da će doći do zakonskog rješenja,da će rudari dobiti plate. Nadam se rješenjima vrlo brzo – poručio je Federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić je također izrazio žaljenje zbog izostanka dogovora sa Sindikatom.

Kazao je kako je prvi problem koji je detektovala nova uprava Elektroprivrede bila izuzetno smanjena proizvodnja u rudnicima, te je uprava, uz podršku Ministarstva energije, rudarstva i industrije, uložila maksimum napora i dala 75 miliona KM pozajmica rudnicima u okviru koncerna Eelektroprivrede, od čega je 41 milion KM završio u Rudniku Zenica u posljednjih pet mjeseci.

- U posljednjih pet mjeseci, u rudniku Zenica je prihod bio tri miliona, a same plate 10,1 milion. Uprkos svim tim činjenicama, dok smo imali finansijske i zakonske okvire, pomagali smo zeničkom rudniku, ali nažalost, u ovom trenutnku Elektroprivreda nije, prvenstveno u finansijskoj, a ni u zakonskoj mogućnosti, da nađemo rješeneje za ove dvije plate - kazao je Buljubašić.

Ipak, zajedno s resornim federalnim ministarstvom i Vladom Federacije, Elektroprivreda stoji na raspolaganju za daljnje razgovore i traženje rješenja, zaključio je Buljubašić.

https://youtu.be/rkXtAS0cJBk

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina