Skip to the content

Ministar Lakić sa direktorima EP BiH i RMU Kreka o stanju u ovom rudniku: Proizvodnja povećana, plaća isplaćena 10. u mjesecu

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo Sanel Buljubašić sa saradnicima, održali su drugi sastanak s rukovodstvom RMU „Kreka“ d.o.o. Tuzla, predvođenim v.d. direktorom Rudnika Elnurom Dizdarevićem.

- Stanje koje je nova uprava zatekla u rudniku „Kreka“ bilo je katastrofalno, posebno kada je riječ o proizvodnim količinama uglja za potrebe Elektroprivrede BiH. O problemima će se intenzivno razgovarati u narednom periodu, a prije svega o nastavku restrukturiranja rudnika s  ciljem  povećanja produktivnosti svakog radnika – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Iz Ministarstva dodaju da rad nove uprave već daje određene pomake, te su očekivanja da se do kraja mjeseca stabilizuje proizvodnja uglja u rudniku, uz tendenciju postepenog rasta s ciljem dostizanja optimalne proizvodnje za pozitivno poslovanje. Navode da je tokom prošlog mjeseca proizvedena 101 hiljada tona uglja, te da se do kraja oktobra očekuje isporuka Elektroprivredi BiH 120 hiljada tona uglja. Također, 10. oktobra isplaćena je i plata za mjesec septembar, a što ocjenjuju pozitivnim trendom stabilizacije rudnika u finansijskom poslovanju.

- U „Kreki“ se stvari polako dovode u red u veoma kratkom roku i na tome čestitamo direktoru Dizdareviću i naravno rukovodstvu Elektroprivrede BiH. Nastavljamo pružati podršku oporavku rudnika, posebno kada prepoznamo radan i pošten pristup za oporavak. Preko kratkoročnih dolazimo do dugoročnih rješenja problema ovog rudnika, a svakodnevna koordinacija i uspješna komunikacija uključenih u dobar rad, od uprava Kreke, Elektroprivrede, rukovodstva sindikata i Ministarstva i Vlade Federacije BiH, su pokazatelj šta je potrebno da se posao završi - poručio je ministar Lakić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić istakao je da ne treba sumnjati u sveobuhvatnu podršku Elektroprivrede BiH rudniku „Kreka“, posebno nakon napora koje nova uprava, u saradnji s rukovodstvom sindikata, ulaže da se „Kreka“ vrati na put prosperiteta.

- Povećanje proizvodnje za Elektroprivredu BiH znači energetsku stabilnost, a „Kreki“ finansijsku. 120 hiljada tona očekivana isporuka do kraja mjeseca je jako velik pomak od onoga što smo zatekli. Ako to uspijemo i povećati onda možemo reći da se „Kreka“ vraća u planske aktivnosti - kazao je Buljubašić.

Direktor Dizdarević je tokom razgovora ukazao na posvećenost oporavku rudnika, na stepen interesovanja za rješavanje problema „Kreke“, te se zahvalio na saradnji i koordinaciji s Ministarstvom i Elektroprivredom BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina