Skip to the content

Ministar Džindić s francuskom ambasadoricom Bodonyi

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Claire Bodonyi. 
 
Ministar Džindić i ambasadorica Bodonyi razgovarali su o saradnji dvije zemlje iz oblasti energetike, te namjenske i auto-industrije. Također, dogovoreno je organizovanje zajedničkog sastanka privrednika iz Bosne i Hercegovine i Francuske, te je u tom duhu ambasadorica Bodonyi pozvala sve bh privrednike da prisustvuju predstojećem samitu u Parizu u julu tekuće godine kako bi ostvarili poslovne kontakte i unaprijedili međusobnu saradnju.
 
Na sastanku je bilo riječi i o izradi kako državne, tako i entitetskih energetskih strategija, budući da je to jedna od obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici. Također, energetske bi strategije omogućile pristupanje evropskim fondovima kojima Evropska unija stimuliše privredu u zemljama koje nisu članice Evropske unije. 
 
Bosanskohercegovačke kompanije iz oblasti namjenske i auto-industrije sigurno mogu naći plodno tlo kada je u pitanju francusko tržište, zajednički je zaključak sastanka. Ministar Džindić i ambasadorica Bodonyi složili su se kako će uložiti dodatni napor kako bi međusobna saradnja dvije zemlje postigla zavidan nivo. Ministar Džindić se zahvalio ambasadorici Bodonyi na podršci Francuske u razvijanju poslovne saradnje između dvije prijateljske zemlje.   
 
FMERI
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina