Skip to the content

Vijesti

Energetski sistem Federacije BiH je stabilan, ali mi znamo da možemo i moramo da ga dodatno ojačamo. Da bismo to postigli potrebna je maksimalna posvećenost svih kompanija i institucija koje su uključene u energetski sistem.

Svaki rudnik ima apsolutnu ili direktnu odgovornost za energetski sistem Federacije BiH i svojim doprinosom trebaju isti održavati stabilnim. Uglja nam treba, proizvodnju svi moraju povećati i time ojačati energetski sistem“, kazao je tokom sastanka sa predstavnicima Elektroprivrede BiH i Rudnikom mrkog uglja Đurđevik federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je danas održao još jedan sastanak s penzionerima Zraka koji traže svoja potraživanja, a kojem su prisustvovali predstavnici kompanije BNT TMiH Novi Travnik.

Rudnici moraju biti svjesni da je energetski sistem Federacije u problemu i da ga samo povećanom proizvodnjom uglja možemo stabilizovati, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić tokom sastanka s Upravom RMU Kakanj i Elektroprivredom BiH.

Na našu veliku žalost, u Jablanici je tragično ugašeno devetnaest života. Na nama je da porodici i prijateljima pružimo podršku u ovim teškim trenucima, ali i da nadoknadimo materijalnu štetu kako bismo im pomogli da se vrate u normalan život, koliko je to za njih moguće zbog gubitka i trauma koju su preživjeli.

"Brana je stabilna i to je najbitnije. Stanje nakon stravičnih bujičnih poplava i odrona koji su pogodili prostor Jablanice i Konjica nije imalo ozbiljnijih posljedica po rad hidroelektrana na Neretvi. Međutim, problem predstavlja velika količina nanesenog plutajućeg materijala i otpada, koji je zaustavljen na brani akumulacija i predstavlja smetnju u radu postrojenja", kazao je ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić, dodavši da nema niti jedne naznake da je brana u opasnosti, ali da se materijal mora čim prije ukloniti.

"Nekadašnje perjanice namjenske industrije u proizvodnji raketnog goriva i baruta više nema, a ljudi koji su ostali bez riješenog statusnog pitanja zaslužili su da iznađemo rješenje za njih. Vlada Federacije BiH i Ministarstvo ne daju prazna obećanja i mi želimo pomoći svakom radniku. Pomoći ćemo i obespravljenim radnicima Vitezita", kazao je ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić tokom sastanka sa predstavnicima radnika Vitezita, te dodao da će se izvršiti provjere u PIO/MIO i Poreznoj upravi Federacije BiH kako bi se utvrdio konačni broja nekadašnjih uposlenika Vitezita kojim bi se rješilo pitanje uvezivanja staža, odnosno penzionisanja.

                                                              POZIV
za prijavu kandidata za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova provjere i ispitivanja ispravnosti i funkcionalnosti ugrađenog sistema aktivne zaštite od požara
u novembarskom ispitnom roku 2023. godine

Obavještenje za javnost možete preuzeti na sljedećem LINKU

Bosna i Hercegovina je potpisnica Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i kao takva je formalno dužna primjeniti regulatorni okvir EU za energetski sektor, implementirati osnovne principe sigurnosti snadbijevanja, konkurencije i održivosti, a što između ostalog podrazumjeva postepeno smanjenje udjela energije iz uglja i istovremeni rast udjela obnovljive energije u finalnoj potrošnji energije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina