Skip to the content

Vijesti

1. Proizvodnja električne energije "LJEVAKOVIĆ ENERGY", Vl. Harun Ljevaković, Tešanj, podnijela je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane "E.23-1" instalisane nazivne snage 23 kW i predviđene godišnje proizvodnje 35,91 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebnu dokumentaciju kako je propisano članom 16. stav (4) i (5) i članom 19. Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom, Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun sa danom 18.09.2020. godine.
Više informacija o podnesenom zahtjevu zainteresovana lica mogu dobiti u prostorijama Ministarstva.
Obavještenje se objavljuje na web stranici Ministarstva i jednom dnevnom listu.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić upućuje čestitku svim rudarima povodom predstojećeg Dana rudara: „Povodom 21. decembra, Dana rudara iskazujem izuzetno poštovanje za težak, odgovoran i častan posao koji obavljate, kao i rizike koje svakodnevno r ...

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je, povodom 21. decembra, Dana Rudara, posjetio Rudnik mrkog uglja "Đurđevik". 
 
Ova godina je, kako je naglasio ministar Džindić, jedna od boljih što se tiče poslovanja rudnika u Đurđeviku.
 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravio je danas u posjeti Banovićima povodom obilježavanja 21. decembra, Dana rudara, te kazao da je godina na izmaku bila uspješna u energetskom, rudarskom i industrijskom sektoru i da su ispunjeni svi proizvodni i finansijski planovi.

U prostorijama Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u Mostaru danas je počelo potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava sa korisnicima finansijske pomoći u skladu sa Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19 ("Službene novine Federacije BiH", broj 74/2020).

Ovim putem Vas obavještavamo da je u toku potpisivanje Ugovora o dodjeli finansijske pomoći po Javnom pozivu za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na svojoj 246. sjednici održanoj 03.12.2020. godine u Sarajevu, donijela odluke u kojima su, u skladu sa Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19 („Službene novine Federacije BiH“, broj 74/2020), utvrđene liste korisnika finansijske pomoći s iznosom dodijeljenih sredstava, po granama industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije utvrdilo je nacrt Enegetske dozvole za privredno društvo VE GRADINA d.o.o., za izgradnju vjetroelektrane VE "Gradina", instalisane nazivne snage 41,6 MW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 154,803 GWh. Postupajući po odredbama člana 78. stav (4) i (7) Zakona, Ministarstvo je pribavilo prethodnu saglasnost od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Zaključak V. broj: 37/2020 od 16.01.2020. godine, koji je Vlada Federacije BiH donijela na 206. sjednici održanoj 16.01.2020. godine u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju vjetroelektrane VE "Gradina", privrednom društvu VE GRADINA d.o.o. i od Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici Predstavničkog doma od 23.06.2020. godine i na sjednici Doma naroda od 23.06.2020. godine, Zaključak PFBiH, broj 01,02-13-479/20 od 29.07.2020. godine, („Službene novine Federacije BiH“, broj 65/20).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na svojoj 240. sjednici, održanoj 16.10. 2020. godine, Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19 ("Službene novine Federacije BiH", broj 74/20)

Donošenjem ove Uredbe, ispunili su se svi preduslovi za objavu Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 30.000.000 KM, privrednim društvima, izvoznicima na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije www.fmeri.gov.ba .

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina