Skip to the content

Džindić: Ova godina jedna od boljih u poslovanju rudnika u Đurđeviku

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je, povodom 21. decembra, Dana Rudara, posjetio Rudnik mrkog uglja „Đurđevik“. 
 
Ova godina je, kako je naglasio ministar Džindić, jedna od boljih što se tiče poslovanja rudnika u Đurđeviku.
 
- Ova godina obilježena je uspjehom, pozitivnim rezultatom. Na kraju jedanaestog i početkom dvanaestog mjeseca imamo pozitivan rezultat. Očekujemo da će ova godina, poslije godina lošeg upravljanja, imati konačno pozitivan trend i rezultat  - kazao je ministar Džindić.
 
Istakao je podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade Federacije BiH Upravi i Nadzornom odboru i „podršku boljim danima koji dolaze Rudniku Đurđevik“.

- Nova reorganizacija, koja je donesena u okviru Koncerna Elektroprivrede, zasad nije dala najbolje rezultate. Očekujemo da ćemo, do trećeg mjeseca 2021. godine, imati zbirne rezultate i konačan finalni stav o budućem načinu rada svih rudnika, pa tako i Rudnika „Đurđevik“ - dodao je ministar.
 
Pojašnjava da se, za sve rudnike u sklopu Koncerna Elektroprivrede, donosi trogodišnji plan. Ovih dana će, kaže, na Skupštini biti usvajanje plana za period 2021. - 2023. godina.
 
- U svakom slučaju se oslanjamo na punu količinu i produkciju u Rudniku „Đurđevik“ - rekao je Džindić.
 
Vršilac dužnosti direktora Rudnika Jasmin Rahimić navodi da je za jedanaest mjeseci ove godine otkopano oko 510.000 tona najboljeg uglja i da su napravili dobar finansijski rezultat.
 
- Ono što smo u ovoj godini uradili (u odnosu na prethodnu), što je rezultiralo povećanjem od oko 80.000 tona više otkopanog uglja, jeste prije svega bolja organizacija poslova u proizvodnji. Naravno, već se osjećaju efekti ulaganja Elektroprivrede i vlastitih ulaganja u opremu, koja nam je omogućila da imamo takve rezultate - kazao je Rahimić.  
 
Na Spomen-obilježju ispred zgrade Direkcije Rudnika „Đurđevik“ položeno je cvijeće i učenjem Fatihe odata počast svim poginulim borcima koji su bili rudari ili u upravama rudnika Federacije BiH, odnosno rudnika u Đurđeviku.

Izvor: www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=9004

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina