Skip to the content

Vijesti

1. Obrtnička djelatnost FOTONAPONSKA ELEKTRANA "MARKOVIĆ" Stolac, vl. Anđelko Marković, podnijela je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane "Marković", instalisane nazivne snage 22,5 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 32,6 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) i članom 19. Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun sa danom 15.11.2018. godine.

Povodom 21. decembra, Dana rudara moram iskazati izuzetno poštovanje za težak i odgovoran posao koji obavljate.

U prethodne tri godine mandata Federalne vlade, u periodu 2015.-2018. godina, uvezan je staž za otprilike 4.000 ljudi koji su imali uvjete za odlazak u penziju, ali ne i uvezan određen period staža.

Obrtnička djelatnost "SOLAR" Ustikolina, vl. Duranović Hasib, podnijela je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju solarne fotonaponske elektrane "Modran", instalisane nazivne snage 20 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 26,449 MWh.

U Službenim novinama FBiH br. 87/18 od 02.11.2018. god. objavljene su dvije uredbe i to :

- Uredba o provođenju energijskih audita i izdavanju energijskog certifikata u FBIH  i
- Uredba o uslovima za davanje i oduzimanje ovlaštenja za obavljanje energijskih audita i energijsko certificiranje zgrade u FBiH

Iste se mogu preuzeti na sljedećim linkovima:

http://fmeri.gov.ba/media/1512/energijski-auditi-i-energ-certificiranje-zgrada.pdf
http://fmeri.gov.ba/media/1518/uredba-auditi.pdf

Radna grupa je izradila Prijedlog Akcionog plana za realizaciju Strategije razvoja metalnog i elektro sektora Federacije Bosne i Hercegovine za period 2016.-2025. godina i isti se postavlja na web stranicu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, sa ciljem dobijanja mišljenja, prijedloga i sugestija zainteresovane javnosti.

Svoje primjedbe, sugestije i komentare možete poslati do 09.11.2018. godine na e-mail adresu: elbisa.zagorcic@fmeri.gov.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine voljna je da se uključi u rješavanje problematike kompanije Aluminij d.d. Mostar onoliko koliko ona može.

Delegacija Federalne vlade, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu,  posjetila je štand Privredne komore Federacije BiH na Međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagena IZB 2018 koji je svečano otvoren u Wolfsburgu kao jedna od najvećih svjetskih smotri kompanija automobilske industrije. U delegaciji su još bili ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, ministar trgovine Zlatan Vujanović i sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan.

Privredno društvo "ECCO-CRIMA" d.o.o. Prozor-Rama, podnijelo je zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju mini hidroelektrane mHE "Modri vir", na rijeci Rami u općini Prozor-Rama, instalisane nazivne snage 91 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 503 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) i članom 19. Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedeni zahtjev i utvrdilo da je isti potpun.

Privredno društvo "FARMA SPREČA" d.o.o. Kalesija, podnijelo je na osnovu člana 28. Uredbe zahtjev za produženje Energetske dozvole, registarski broj: ED-297/17, za izgradnju fotonaponske elektrane "SPREČA 1", instalisane nazivne snage 150 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 174,41 MWh.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina