Skip to the content

Vijesti

Privredno društvo "FARMA SPREČA" d.o.o. Kalesija, podnijelo je na osnovu člana 28. Uredbe zahtjev za produženje Energetske dozvole, registarski broj: ED-297/17, za izgradnju fotonaponske elektrane "SPREČA 1", instalisane nazivne snage 150 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 174,41 MWh.

Jedna od važnih aktivnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u proteklom periodu bio je angažman i rad na pojednostavljenju i ubrzanju postupka izdavanja dozvola za izgradnju energetskih projekata, a kako bi se energetski sektor u Federaciji Bosne i Hercegovine učinio atraktivnijim za domaće i strane investitore.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, uz tehničku asistenciju USAID projekta "Investiranje u sektor energije" (EIA), GIZ projekta "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" (ProRE) i učešće predstavnika iz svih institucija iz sektora relevantnih za proces odobravanja izgradnje energetskih infrastrukturnih objekata, koordiniralo aktivnostima na analizi postojećeg stanja režima izdavanja dozvola za energetske infrastrukturne projekte u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i identifikaciji prepreka za investiranje u takve energetske projekte.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te federalni ministri finansija i energije, rudarstva i industrije,  Jelka Miličević i Nermin Džindić, posjetili su Naftne terminale u Pločama, koji pripadaju Federaciji BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je danas proizvodne pogone bugojanskog "Binasa", s čijim predstavnicima je razgovarao o načinima da se teškoće u radu ovog preduzeća što prije otklone, a na zadovoljstvo svih uposlenih.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina