Skip to the content

Vijesti

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sylvain Merlen, potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu Finansijski sporazum za provedbu strateškog programa "Zelena tranzicija".

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su posjetili kompaniju „Zrak“ d.d. Sarajevo, gdje su razgovorali sa stečajnim upravnikom i radnicima, te obišli proizvodne pogone.

 

Vlada Federacije BiH donijela je danas dvije odluke o izboru ukupno 51 privatnog preduzeća, korisnika sredstava u ukupnom iznosu od 469.000 KM utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije iz Tekućih transfera i drugih tekućih rashoda - subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – poticaji pri kupovini električnih automobila.

Povodom 21. decembra, Dana rudara, upućujem najsrdačnije čestitke svim rudarima u rudnicima Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, dala saglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH, te za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra rudarstva, energije i industrije Vedrana Lakića. Ugovor se zaključuje na godinu dana između Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH na jednoj strani, te Federalne vlade na drugoj.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas su u krugu Rudnika Mramor kod Tuzle prisustvovali obilježavanju Dana rudara, kao i 65. godišnjici postojanja ovog rudnika. Ministar Lakić u svom obraćanju čestitao je svim rudarima i rudarskim penzionerima, 21. decembar koji se u znak sjećanja na rudarski štrajk 1920. godine obilježava kao Dan rudara.

Uz prisustvo premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića danas su u Direkciji Rudnika uglja Kreka d.o.o. u Tuzli federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i predsjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, te Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić, potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je zajednički sastanak sa direktorima fabrika namjenske industrije u većinskom vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine.

- Namjenska industrija Federacije BiH ima veliki potencijal kojeg treba maksimalno iskoristiti, a da bi se to postiglo kompanije u većinskom vlasništvu Federacije BiH trebaju bolje sarađivati. Ministarstvo je čvrsto opredijeljeno da ojačamo namjensku industriju i jedan od načina je koordiniranje rada svih fabrika namjenske industrije u Federaciji BiH. Jedni drugima moramo biti podrška i trebamo koristiti zajedničke resurse na najefikasniji način – rekao je ministar Lakić.

Iz Ministarstva navode da je federalni ministar istakao da namjenska industrija može i treba biti jedna od osovina ekonomskog napretka FBiH, kao i da je naglasio važnost daljnjeg razvoja ove grane industrije kroz izradu Strategije razvoja namjenske industrije Federacije BiH za period 2024. – 2034.

Direktori fabrika namjenske industrije su izrazili zahvalnost Ministarstvu na čelu sa ministrom Lakićem na inicijativi da ih sve okupi kako bi zajedničkim snagama radili na daljnjem jačanju namjenske industrije Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas, nakon sastanka održanog u sjedištu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u Sarajevu o situaciji u ArcelorMittalu Zenica, da je vlasnicima i Upravi ArcelorMittala jasno rečeno da treba da se odreknu dijela svoje dobiti u korist radnika koji im tu dobit donose.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da Zakon o električnoj energiji Federacije BiH koji je nedavno usvojen donosi niz unapređenja za funkcioniranje sektora energije, ali i građane i investitore.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina