Skip to the content

Vijesti

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić primio je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa saradnicima.

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije,donijela dvije odluke kojim se usvajaju programi utroška ukupno 5,5 miliona KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu u okviru tekućih transfera za subvencije javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Sredstva će se dodjeljivati po usvojenim programima i raspisanim javnim pozivima.

Obavještenje za javnost u .pdf formatu možete preuzeti na sljedećem LINKU

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Steliana Nedera potpisali su danas, u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Memorandum o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedninjenih nacija i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Mostaru izmijenila Odluku o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske učinkovitosti, kojom je rok njene primjene produžen do 30. juna 2024. godine.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela odluke o usvajanju dva programa utroška sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu u okviru tekućih transfera namijenjenih poticajima pri kupovini električnih automobila u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pripremilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo set od tri zakonska prijedloga iz energetskog sektora koji su većinom glasova usvojeni u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sastanak sa čelnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem, Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijadom Lačićem, te sindikalnih organizacija rudnika. Teme razgovora ticale su se stanja u rudnicima koji posluju u okviru koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, kao i RMU „Banovići“ d.d. Banovići i RMU "Đurđevik" d.o.o. Đurđevik.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić prisustvovao je neformalnom sastanku Ministarskog vijeća u Albaniji, predsjedavajućoj državi Energetske zajednice za 2023. godinu. Skup koji je održan posljednja dva dana mjeseca juna, okupio je regionalne ministre, predstavnike Evropske komisije i predstavnike Sekretarijata Energetske zajednice, kako bi razgovarali o kritičnim temama vezanim za energetski pejzaž regiona.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina