Skip to the content

Ministar Lakić na sastanku ministarskog Vijeća u Albaniji o dekarbonizaciji Energetske zajednice

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić prisustvovao je neformalnom sastanku Ministarskog vijeća u Albaniji, predsjedavajućoj državi Energetske zajednice za 2023. godinu. Skup koji je održan posljednja dva dana mjeseca juna, okupio je regionalne ministre, predstavnike Evropske komisije i predstavnike Sekretarijata Energetske zajednice, kako bi razgovarali o kritičnim temama vezanim za energetski pejzaž regiona.

Primarni fokus sastanka bila je implementacija Mape puta za dekarbonizaciju Energetske zajednice, odnosno dekarbonizacija prostora zemalja koje pripadaju Energetskoj zajednici. Tom prilikom predstavljene su realizovane aktivnosti, kao i planovi za naredni period kada je riječ o energetskom tržištu i efikasnom prelasku na obnovljive izvore. Zaključeno je da je potrebno raditi na daljem razvoju energetske infrastrukture koja uključuje prenosnu mrežu, a važan njen dio je i gasifikacija i upotreba gasa u budućnosti.

Još jedna značajna tačka dnevnog reda bila je fokusirana na procjenu naučenih lekcija iz prethodnih zimskih sezona i identifikaciju sljedećih koraka, kako bi se osigurala bolja pripremljenost za predstojeću zimu. Učesnici su razmijenili iskustva i najbolje prakse za poboljšanje energetske sigurnosti i održavanje stabilnog snabdijevanja energijom tokom izazovnih zimskih uslova, kao i o mjerama spremnosti za rizik i regionalnoj saradnji uoči naredne zime 2023/2024.

Ministar Lakić razgovarao je i sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkowskim o budućim i najboljim načinima implementacije obnovljivih izvora energije, naročito jer Bosna i Hercegovina i Federacija BiH imaju velike potencijale.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina