Skip to the content

Na Dan rudara, potpisan Kolektivni ugovor u oblasti rudarstva u FBiH: Korak naprijed po pitanju materijalnih prava radnika u rudnicima

Uz prisustvo premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića danas su u Direkciji Rudnika uglja Kreka d.o.o. u Tuzli federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i predsjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, te Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić, potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH. Prethodno je Vlada FBiH na sjednici dala saglasnost na ovaj kolektivni ugovor, te za njegovo potpisivanje ovlastila ministra Lakića.

Potpisnici Ugovora iskazali su zadovoljstvo jer je zaključen na 21. decembar, Dan rudara. Premijer Nikšić čestitao je učesnicima razgovora, zahvaljujući kojima došlo do dogovora o Kolektivnom ugovoru s kojim će, kako je naveo, prije svega biti zadovoljni rudari.

- Imao sam priliku dva  puta da budem s njima u jami po nekoliko sati i znam koliko je težak i odgovoran njihov posao. Ugovor koji je potpisan podrazumijeva i određena prava i obaveze i iskreno se nadam da ćemo doći u fazu mog prvog mandata kada smo vrlo često imali priliku da na Vladi dobivamo izvještaje od uprava rudnika da su u tom  mjesecu oboreni rekordi u kopanju uglja. Obaranjem tih rekorda mi ćemo doći u situaciju da ne moramo nabavljati ugalj iz drugih izvora, nego da to bude samo iz našeg  koncerna. Želja nam je da zalihe budu kakve su tad bile. To je ono što će dati stabilnost i sigurnost elektroenergetskom sektoru. Vlada Federacije je tu da budemo partneri, te da bude suport i da podrži što kvalitetnije uslove rada - kazao je premijer Nikšić.

Ministar Lakić izrazio je zahvalnost svim učesnicima u procesu usaglašavanja Kolektivnog ugovora, a prije svega poslodavcima, JP Elektroprivreda BiH, svim upravama rudnika, te Rudniku mrkog uglja Banovići.

- Posebna zahvalnost ide Vladi Federacije koja je jednoglasno podržala ovaj ugovor, kao i velika zahvalnost premijeru Nikšiću što uvijek ističe radnička prava kao prioritet u našem radu. Danas su ta prava vezana uz rudnike. Napravili smo još jednu pobjedu. Naša obaveza za naredni period jeste sačuvati energetski sektor i pokušati ga vratiti na one staze na kojima je nekada bio. Prvi i osnovni uslov za ovo jeste podizanje nivoa proizvodnje iz naših rudnika, da sa opremom, uposlenicima i upravama koje imamo proizvedemo mnogo više uglja za naše termoelektrane. Tada će nam cijena električne energije biti dovoljno dobra da ne moramo uvoziti ni nabavljati ugalj iz drugih izvora. Na taj način ćemo naš energetski sektor sačuvati - rekao je Lakić.

Husić je naglasio da je želja velikog broja radnika u oblasti rudarstva u FBiH i kompletne sindikalne organizacije bio da se potpisivanje ovog kolektivnog ugovora izvrši na Dan rudara.

- Novi kolektivni ugovor je korak naprijed po pitanju materijalnih prava radnika u rudnicima uglja u Federaciji BiH. Utvrđeno linearno povećanje osnovne plate od 1. maja 2022. godine u visini od 230 KM je podignuto na viši nivo i iznos koji će se primjenjivati u metodologiji obračuna plata od 1. januara naredne godine je 350 KM. Također, naknada na ime toplog obroka u dnevnom iznosu uvećana je sa 14  na 17 KM. Jako je važno i da je ovo linerano uvećanje osnovne plate podvrgnuto porezu i doprinosu kao i svaki dio plate koji se isplaćuje radniku u oblasti rudarstva u FBiH, što ima pozitivan uticaj na visinu prosječne plate radnika, kao i ostvarene prosječne plate u rudnicima uglja u FBiH, te se na njega stiče pravo kao na svako drugo materijalno pravo. Pregovarački proces bio je vrlo korekrtan, svi smo uložili ogromne napore, iskazali svestran respekt i razumijevanje da bi danas bili u situaciji da kažemo da smo na Dan rudara potpisali novi kolektivni ugovor. Puno posla i izazova je ispred nas i svi moramo pružiti doprinos da ovo što smo usaglasili bude stabilno, provodivo i da u narednom periodu zajedno sa kolegama iz Elektroprivrede BiH, uz podršku federalnih institucija, energetski sektor u Federaciji učinimo puno stabilnijim - poručio je Husić.

Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora u Tuzli, delegacije su danas položile cvijeće na Spomen obilježje Husinskim rudarima u naselju Husino, kao i Spomeniku rudarima palim u Husinskoj buni i revoluciji, te Spomeniku poginulim rudarima rudnika Mramor.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina