Skip to the content

Premijer Nikšić: ArcerolMittal treba uvažiti radnike

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas, nakon sastanka održanog u sjedištu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u Sarajevu o situaciji u ArcelorMittalu Zenica, da je vlasnicima i Upravi ArcelorMittala jasno rečeno da treba da se odreknu dijela svoje dobiti u korist radnika koji im tu dobit donose.

Federalni premijer je naveo da je ta kompanija ostvarila prihod od 2,1 milijaradu KM i dobit od 260 miliona KM, zbog čega je red da uvaže radnike koji su im to omogućili, prenijela je Federalna novinska agencija.

Premijer Nikšić je istakao da je BiH stvorila pretpostavke za uspješno poslovanje kompanija te da ArcelorMittal plaća najnižu cijenu električne energije u regionu, te vrlo mali porez na dobit, a u protekle dvije godine su ostvarili veliku dobit zahvaljujući visokoj cijeni čelika.

Premijer Nikšić je također rekao da je zadovoljan što su Uprava ArcelorMittala i Sindikat pronašli rješenje kojim će radnici biti zadovoljni.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić naglasio je da radnička prava moraju biti zadovoljena, te da je veliki uspjeh što je postignut dogovor.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović zahvalio je premijeru Nikšiću i ministru Lakiću na trudu, zalaganju i zauzimanju jasnog stava po pitanju prava radnika, jer bez njihove pomoći, kako je dodao, ne bi bio postignut dogovor.

Istaknuo je da će detalji dogovora biti predstavljeni danas na Skupštini Sindikata ArcelorMittala i izrazio uvjerenje da će radnici biti zadovoljni.

Predsjednik Sindikata ArcelorMittala Rešid Fetić pridružio se ocjeni da će radnici biti zadovoljni postignutim dogovorom i da će ga Skupština Sindikata prihvatiti.

https://youtu.be/geyiKw2cIV8

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina