Skip to the content

Vlada FBiH traži rješenje za stavljanje u funkciju naftnog terminala u Pločama

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te federalni ministri finansija i energije, rudarstva i industrije,  Jelka Miličević i Nermin Džindić, posjetili su Naftne terminale u Pločama, koji pripadaju Federaciji BiH.

Cilj posjete bio je obilazak federalne firme i sagledavanje štete nastale prilikom udara tankera u terminal.

Kako je kazao predsjednik Skupštine Naftnih terminala Federacije BiH (NTF) Džemal Bašić, posljedica udara je da brodovi ne mogu pristajati u terminal zbog vezivanja, iako su ispitivanja pokazala da je terminal ispravan.

- Problem je vezivanja, na sve tri tačke u koje se može uploviti. Radi se na tome da bude napravljena privremena mogućnost vezivanja malog broda, što bi moglo biti za oko 40 dana - istakao je Bašić.

Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da je udar napravio veliku štetu, a da se prestanak uplovljavanja već osjeti na poskupljenju nafte u cijeloj BiH.

- Brodarska kompanija koja je prouzrokovala štetu će je i nadoknaditi, ali nama ne pomaže ako će to biti za godinu dana - naveo je Novalić i poručio da Federacija BiH ne može bez ovog terminala.

Dodao je da će delegacija Federalne vlade, nakon današnje posjete, vidjeti šta se može uraditi da terminal bude što prije u funkciji.

Zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da je obaveza delegacije Vlade FBiH bila doći u Ploče, da se što prije osigura makar minimum proizvodnje.

- Sigurno ćemo naći interventna sredstva koja će pomoći da budu osposobljeni makar interventni kapaciteti - dodala je Milićević.

Ukrcavanje u NTF ne funkcioniše od 5. augusta, a prema procjenama predstavnika za mjesec i po do dva bi mogli biti primani mali brodovi, do sto metara, a veliki od 200 metara do daljnjeg neće moći uploviti.

Tanker sa oko 27 hiljada kubika nafte udario je u pristanište, uništivši dio doka i aparaturu za iskracavanje nafte i plina, koji su potonuli.

Izvor: http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=7439

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina