Skip to the content

Vlada FBiH će se uključiti koliko može u rješavanje problema Aluminija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine voljna je da se uključi u rješavanje problematike kompanije Aluminij d.d. Mostar onoliko koliko ona može.

To su na pres-konferenciji nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj su problemi ove kompanije bili glavna tačka dnevnog reda, poručili federalni premijer Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, napominjući da je Vlada suvlasnik, odnosno vlasnik 44 posto u ovoj kompaniji.

Budući da je Vlada Hrvatske suvlasnik s 12 posto udjela, iz Vlade Federacije BiH očekuju da se i ta strana uključi u problem.

- Vlada FBiH neće dozvoliti da fabrika bude zatvorena, nastojat ćemo da bude zadržan „topli režim“ i da uđemo u rješavanje ovog problema - riječi su premijera Novalića.

Kako je na pres-konferenciji izjavio ministar industrije, energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić, Vlada je, prihvatajući informaciju o stanju u kompaniji, na sjednici donijela nekoliko zaključaka.

Prvi je da će od Nadzornog odbora i uprave Aluminija biti odmah zatražen prijedlog finansijske konsolidacije preduzeća, što uključuje i planove maksimalnih ušteda. 

Naredni zaključak je da u roku od 30 dana treba provesti sveobuhvatnu reviziju o tome šta se sve u toj kompaniji dešavalo pa je dospjela u velike teškoće. Poznato je da su je pogodile dvije nesreće - da cijena aluminija pada, a struje raste.

Treba izvršiti i kontrolu ugovora na relaciji dobavljač - kupac, zaklučila je Vlada FBiH.

Vlada FBiH je danas prihvatila inicijativu da iz tekuće rezerve za potrebe revizije i ostalih troškova bude izdvojeno 1.100.000 KM.

Nakon nalaza revizije, Vlada će odlučivati o tome šta ona može činiti dalje, a akcent treba da bude na tome da se Aluminiju osigura kontinuirano snabdijevanje strujom, odnosno podizanje proizvodnje na puni kapacitet.

Uz već postojeći reprogram dugovanja za struju, treba napraviti dodatni reprogram, zaključeno je također na sjednici.

Od Nadzornog odbora i uprave će biti zatraženo i da u roku od sedam dana dostave Vladi plan i program prebacivanja na takozvani "topli režim".

Resorno federalno ministarstvo u naredne dvije sedmice treba analizirati postojeći zakonski okvir u FBiH s ciljem razmatranja mogućnosti za smanjenje naknada koje za velike sisteme, kao što je Aluminij, važe u vezi s obnovljivim izvorima energije.

Federalna vlada je i dosad činila korake, pa je, među ostalima, u aprilu ove godine izdvojila 2,6 miliona KM za uvezivanje staža uposlenicima u svrhu penzionisanja, kazao je ministar Džindić.

Na dan 30. septembra 2018. godine, dug Aluminija d.d. Mostar je iznosio 344 miliona KM.

Ministrica Milićević je kazala da su oči 900 ljudi u toj kompaniji uprte trenutno prema Federalnoj vladi, ali da ona nije jedina, već i da drugi subjekti treba da budu na raspolaganju.

Po njenim riječima, Vlada je pokušavala da u okviru raspoloživih mehanizama pomogne kompaniji, u čemu je glavnu ulogu imalo resorno ministarstvo, a rezultati tih nastojanja su i današnji zaključci.

S Nadzornim odborom i upravom Aluminija najavila je aktivniju suradnju u pokušaju rješavanja problema kompanije.

Izvor: www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=7530

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina