Skip to the content

Vijesti

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na svojoj 240. sjednici, održanoj 16.10. 2020. godine, Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19 ("Službene novine Federacije BiH", broj 74/20)

Donošenjem ove Uredbe, ispunili su se svi preduslovi za objavu Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 30.000.000 KM, privrednim društvima, izvoznicima na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije www.fmeri.gov.ba .

1. Obrt srodne djelatnosti "LUGAL" vl. Luka Galić, Široki Brijeg podnio je zahtjeve za izdavanje Energetskih dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana "SUVA KAMENICA 3", "SUVA KAMENICA 4" i "SUVA KAMENICA 5" instalisane nazivne snage od po 22,5 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije od po 49,16 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) i članom 19. Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedene zahtjeve i utvrdilo da su isti potpuni sa danom 14.08.2020. godine.
Više informacija o podnesenim zahtjevima zainteresovana lica mogu dobiti u prostorijama Ministarstva.
Obavještenje se objavljuje na web stranici Ministarstva i jednom dnevnom listu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džinić posjetili su danas kompaniju Eastern Mining u Varešu gdje su ih domaćini upoznali sa aktuelnim "Projektom Vareš" koji provodi ova kompanija.

Privredno društvo "FAREX" d.o.o. Tešanj podnijelo je zahtjeve za izdavanje Energetskih dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana "FAREX 1" i "FAREX 2" instalisane nazivne snage od po 23 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije od po 31 MWh. Podnosilac zahtjeva je priložio potrebne dokumente, u skladu sa članom 16. stav (4) i (5) i članom 19. Uredbe. U skladu sa propisanom procedurom Ministarstvo je pregledalo navedene zahtjeve i utvrdilo da su isti potpuni sa danom 03.07.2020. godine.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina