Skip to the content

Ministar Džindić sa američkim ambasadorom Nelsonom o energetskoj saradnji

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom.

Na sastanku je razgovarano o predstojećem petom Energetskom samitu koji će biti održan u periodu od 16. do 18. aprila 2019. godine u Neumu. Riječ je o nastavku uspješnog dijaloga u energetskom sektoru, koji organiziraju i finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ). Glavna tema samita bit će energetska tranzicija, tržište električne energije i plina, energetska efikasnosti i obnovljivi izvori energije, što su ključne teme za razvoj energetskog sektora u BiH.

Federalni ministar upoznao je ambasadora Nelsona o radu ovog ministarstva i o aktuelnom stanju energetike u Federaciji i Bosni i Hercegovini uopće.

Razgovarano je o projektu Bloka 7 u Tuzli, kao najznačajnijoj investiciji na nivou Federacije BiH, čija izgradnja bi trebala da počne u narednih 60 dana. Blok 7 će biti izgrađen s najsavremenijom i najboljom opremom i ispunjavat će sve evropske  standarde u zaštiti okoliša.

Kada je riječ o regulativi u oblasti plina, ministar Džindić je naglasio da je neophodno uključivanje američke ambasade, USAID- a i Vijeća ministara BiH, kako bi ovaj zakon bio prvo donesen na nivou države BiH i kasnije harmoniziran na nivoima entiteta.

Bilo je riječi i o ispitivanju i eksploataciji nafte i naftnih derivata na području Bosne i Hercegovine, za što već nekoliko godina postoji veliki interes i međunarodnih korporacija.

Američki ambasador dao je podršku planovima i projektima  ovog ministarstva, prije svega kada su u pitanju kapitalni projekti za razvoj energetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina