Skip to the content

Vlada FBiH i Glencore o eventualnom restrukturiranju Aluminija

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH s predstavnicima kompanija Aluminij d.d. Mostar i Glencore iz Švicarske o mogućim načinima za rješavanje problema Aluminija.

Nakon što su obje strane izložile svoje viđenje, pregovori će biti nastavljeni, a uslijedit će i sastanak predstavnika Vlade FBiH s upravom Aluminija.

- Jedini uvjet Federalne vlade je da niko od radnika Aluminija ne ostane bez posla i da kompanija i dalje radi – kazao je premijer Novalić.

Ministar Džindić je rekao da je razgovarano o eventualnom restrukturiranju Aluminija, ne i o privatizaciji, na način da švicarski Glencore bude na čelu konzorcija u koji bi još ušle kompanije - Feal, PPD  i dodatno firma Erdal.

- Glencore je spreman da investira, mada na sastanku nisu govorili o cifri spominjanoj u medijima. U svakom slučaju, potrebna su značajna ulaganja - kazao je ministar Džindić.

Premijer Novalić je istakao da će  Glencore pružiti dodatna pojašnjenja koja treba razmotriti prije narednog koraka.

 - Zanačaj sastanka je i u samom prisustvu globaliste u aluminijskom sektoru kao što je Glencore, jer bitno je da u cijelu priču bude uključen partner koji bi se na tržištu borio za Aluminij čak bolje od Federalne vlade, koja nije ni većinski vlasnik Aluminija – naveo je Novalić.

Ministar Džindić je podsjetio da je s jednog od ranijih sastanaka o problemima ove kompanije proizašla obaveza da se traži strateški partner koji bi značio njen spas.

- Eventualni konzorcij na čelu s Glencorom „usisao bi sve radnike“, čime bi bio ispoštovan jedini uvjet Vlade da ne dođe u pitanje nijedno od radnih mjesta mostarske kompanije – naglasio je Džindić. podsjećajući na sadašnje probleme Aluminija s dobavljačima i da je samo dug za struju u ovom trenutku oko 207 miliona KM.

Premijer Novalić je izjavio da Vlada trenutno ne može „subvencionirati struju“ i zaključio da će pregovori s Glencoreom biti nastavljeni, a da se u narednim danima od te kompanije očekuje više detalja o mogućim modelima, uključujući i firme koje bi ušle u moguću zajedničku kompaniju.

Zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, ponovila je stav Vlade FBiH da treba pregovarati o modelu restrukturiranja Akuminija s Glencoreom kao jednim od strateških partnera. Istakla je ograničene mogućnosti Federalne vlade za finansijsku pomoć Aluminiju u tom procesu.

Izvor: http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=7890

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina