Skip to the content

Predstavljanje prostora FBiH za istraživanje nafte i plina na Central-Eastern Europe and Caspian Scout Group Meeting

U Ankari u Turskoj održan je 52. zajednički sastanak iz oblasti nafte i plina zemalja Centralno-istočne Evrope i Kaspijske regije (Central-Eastern Europe abd Caspian Scout Group Meeting) u periodu od 3. - 5. oktobra 2019.godine. Sastanak je bio najposjećeniji do sada, na kojem je učestvovalo preko 200 predstavnika iz zemalja ove regije i predstavnika svjetski poznatih naftnih kompanija.

Priliku da promovišu potencijal prostora Federacije Bosne i Hercegovine za istraživanje i eksploataciju nafte i plina imali su predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog zavoda za geologiju. Prof. dr. Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju održao je prezentaciju na temu "Mogućnosti u Federaciji BiH, Nadmetanje za dodjelu koncesionog ugovora 2019. godine - Tehnički i komercijalni pregled".

Promocijom Federacije Bosne i Hercegovine, na ovom velikom međunarodnom skupu u svijetu nafte i plina, data je prilika predstavnicima Federacije Bosne i Hercegovine da učesnike pobliže upoznaju sa geološkim uslovima Panonskog bazena i Dinarida, kao i fiskalnim i zakonskim uslovima za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj jedan je u nizu promocija prostora Federacije Bosne i Hercegovine u okviru objave Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o pokretanju nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na određenim blokovima. Prva promocija na kojoj su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije najavili javno nadmetanje za dodjelu koncesije održana je u Sarajevu 1. oktobra 2019. godine.

Promocija prostora Federacije Bosne i Hercegovine u organizaciji konsultantske kompanije IHS Global Ltd iz Londona održati će se u Londonu 09. oktobra 2019. godine.

Isto tako predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine imaće priliku da promovišu blokove za istraživanje na Balkanskom Samitu za naftu, koji će se održati od 24. do 26. oktobra 2019. godine u Budvi u Crnoj Gori.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina