Skip to the content

Puna podrška ministra Džindića izgradnji nove toplane-elektrane u Zenici

Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici usvojila je informaciju o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju toplane - elektrane kapaciteta električne energije 14,45 MW i toplotne energije 112,5 MWt za privredno društvo Toplana Zenica d.o.o.

Vlada je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dala prethodnu saglasnost u postupku izdavanja ove dozvole, a planirana je godišnja proizvodnja toplotne energije od 972 GWh.

Investitor Toplana Zenica d.o.o. pribavio je svu potrebnu dokumentaciju i u skladu sa zakonskim odredbama podnio je Ministarstvu uredan zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju toplane – elektrane na zemljištu koje je u vlasništvu investitora.

- Poznato je da grad Zenica godinama ima problema sa grijanjem i da to opravdano izaziva negodovanje građana. Ovim projektom taj problem bit će riješen, tako da će Zenica imati kvalitetno i sigurno grijanje, a nova toplana-elektrana će biti izgrađena po svim evropskim standardima, što uključuje maksimalnu iskoristivost energije i kvalitetniju zaštitu okoliša, kaže Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Kad je u pitanju Ministarstvo i poslovi koji su u njegovoj nadležnosti, ministar Džindić dodaje da projekat izgradnje nove toplane-elektrane u Zenici od početka ima neupitnu podršku. On vjeruje da će izdavanje Energetske dozvole biti obavljeno što prije, bez nepotrebnih administrativnih barijera i na zadovoljstvo građana Zenice i samog investitora, Toplane Zenica d.o.o.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina