Skip to the content

Ministar Džindić: Optimistično je ono što smo vidjeli danas u RMU "Banovići"

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je jutros Rudnik mrkog uglja Banovići i s kompletnom Upravom ovog društva razgovarao kako da aktuelna poslovna godina bude završena sa što manje problema, budući da je bio požar u rudarskoj jami.

Prema riječima ministra Džindića, Uprava ga je informirala da je požar ugašen, kao i da je u toku sanacija posljedica.

-  Očekujemo da će prve tone iz podzemne eksploatacije biti izvađene do 1. novembra, a samim tim očekujemo i finansijski oporavak s obzirom na to da je većina kvalitetnog uglja upravo tu - kazao je ministar Džindić.

Na sastanku je razgovarano i o kreditnim aranžanima, zaduženjima putem Razvojne banke FBiH i drugih banaka, te je dogovorena izrada kvalitetne analize u narednih desetak dana uz podršku Vlade Federacije BiH. Nakon toga bi bio održan sastanak na kojem će biti dogovorena procedura iznalaženja finansijskih sredstava radi daljnjeg investiranja u proizvodnu opremu neophodnu za nastavak proizvodnog procesa.

- U svakom slučaju, ono što smo vidjeli danas je je optimistično, sanirano je puno negativnih stvari koje su se u prethodnom periodu dešavale, što vidimo i po procentu investiranja, proceduri i procesu nabavke rezervnih dijelova, itd. Nadamo da će ovaj trend domaćinskog upravljanja biti nastavljen, odnosno da će poslovna godina biti okončana onako kako to profesionalci rade  - zaključio je Džindić.          

Prema izjavi direktora Društva Elvira Salihovića, na sastanku s federalnim ministrom otvoren je čitav set pitanja koja se odnose na krucijalne probleme u preduzeću, koje je u fazi stabilizacije poslovanja i provođenja seta mjera.

- Ono što je najbitnije istaći, a nama je od presudne važnosti, jeste pokretanje jamske proizvodnje, odnosno dovođenja u funkciju organizacione jedinice jama - kazao je direktor Salihović.  

Dodao da su za naredni period dogovoreni koraci koji bi trebalo da ishode određenim rezultatima, gdje će Vlada FBiH i ministar Džindić određenim mjerama pružiti punu podršku.

Izvor: www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=9567

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina