Skip to the content

Džindić na Energetskom samitu 2022.: Maksimalno smo posvećeni reformama, ključni zakoni su u završnoj fazi

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić obratio se danas tokom otvaranja Energetskog samita 2022., koji se održava do 25. marta u Neumu, ističući važnost energetske tranzicije i izrade reformskih zakona kojima naša zemlja treba ispuniti očekivanja Evropske unije.

“Svi znamo da se trenutno dešavaju globalni poremećaji na energetskim tržištima koji su obilježeni izuzetno visokim cijenama što se, naravno, odražava i na Bosnu i Hercegovinu. Vlada Federacije BiH ulaže vanredne napore kako bi ublažila uticaj na ekonomiju i na građane, uz istovremeno osiguranje sigurnosti snabdijevanja”, istakao je ministar Džindić.

Kako je naveo, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je posvećeno tranziciji ka čistoj energiji, te uz nemjerljivu pomoć USAID-ovog Projekta asistencija energetskom sektoru intenzivno radi na izradi seta reformskih zakona. Time se ispunjavaju bh. obaveze proistekle iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice i približava EU standardima.

“Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Zakon o električnoj energiji, Zakon o gasu, izmjene i dopune Zakona o energijskoj efikasnosti, Zakon o obnovljivim izvorima energije trenutno su u završnoj fazi i veoma brzo će biti pripremljeni za usvajanje na Vladi. Novi zakoni će omogućiti sistematično planiranje energetskom sektoru, pružiti bolji pravni okvir za njegovo funkcionisanje, uvesti nove djelatnosti na tržištu i pomoći investitorima da realizuju svoje projekte uz istovremeno osiguravanje visokog nivoa zaštite okoliša”, potcrtao je ministar Džindić.

Kako je pojasnio, ovim legislativnim paketom pravni okvir Federacije BiH u oblasti energije će se u potpunosti uskladiti sa relevantnim direktivama EU i najboljom međunarodnom praksom.

“Uz prijatelje u međunarodnoj zajednici, koji su spremni da nam pomognu, nadam se da ćemo uspjeti izvršiti svoje obaveze i ispuniti zahtjeve koji su postavljeni pred nama”, poručio je ministar na Samitu u Neumu, koji je okupio ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere na razgovorima o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina