Skip to the content

Ministar Lakić razgovarao sa ambasadorom Murphijem o unapređenju energetskog sektora

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić sastao se jučer 08.08.2023. godine, u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaelom J. Murphijem.

Bila je ovo prilika da sagovornici razmijene mišljenja o energetskoj tranziciji i klimi, te energetskim zakonima koji bi trebali biti doneseni u korist svih građana u Bosni i Hercegovini.

Ministar Lakić se zahvalio ambasadoru i na dosadašnjoj saradnji, naglasivši da su SAD jedan od najboljih partnera i dokazani prijatelj naše zemlje.

Ambasador Murphy je na početku sastanka čestitao ministru Lakiću na nedavno usvojenom setu od tri energetska zakona u Parlamentu FBiH, koji se tiču obnovljivih izvora energije i otvaranja tržišta privatnom sektoru, istakavši da je time postignut veliki napredak za stanovništvo.

Razgovaralo se i o trenutnim aktivnostima na donošenju entitetskog Zakona o Južnoj interkonekciji. Ministar Lakić je istakao opredjeljenje Ministarstva da se ovaj zakonski tekst ponovno uputi Parlamentu Federacije BiH na razmatranje. Američki ambasador je ponovio raniji stav da je američka vlada podržala taj projekt zbog njegovog ključnog doprinosa stabilnom i sigurnom snadbijevanju BiH plinom, te su sagovornici izrazili žaljenje što još uvijek nije postignuta politička saglasnost za ovaj izuzetno važan projekat.

Tokom sastanka je istaknut nepromijenjeni stav Ambasade SAD-a u BiH koja je spremna podržati Ministarstvo i Vladu Federacije BiH u neophodnim reformama i projektima važnim za sve građane.

Ambasador je poručio da se raduje budućoj saradnji s ministrom Lakićem, ali istovremeno i ukazao da vlasti nekad trebaju provoditi i teške refome s ciljem unapređenja kvaliteta života građana.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina