Skip to the content

Premijer Nikšić: Kompanija Ginex je jedna od najsvjetlijih tačaka

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je tokom boravka u Goraždu posjetio kompaniju Ginex. Sa federalnim premijerom ovu kompaniju posjetio je federalni ministar energije, rudarstva i inustrije Vedran Lakić.

Premijer se osvrnuo na planove ove kompanije čiju je Skupštinu dioničara Vlada Federacije FBiH neposredno zakazala 13. ovog mjeseca, te istakao dobru saradnju sa namjenskom industrijom u ovom kantonu.

- Ginex je jedna od najsvjetlijih tačaka i najbolji primjer kako su ljudi iz Goražda očuvali ono što jeste bilo obilježje Goražda. Ja dolazim iz sredine gdje je namjenska industrija ključna i koja drži kompletan grad Konjic i zato znam koliko to Goraždu znači. Vlada FBiH će sigurno u potpunosti stati uz namjensku industriju, stati uz interes građana. Ja znam cijelu historiju šta se i kako dešavalo, pokušajima smjene, promjena, sigurno se neće dešavati ništa što neće biti u interesu građana Goražda, što neće biti interes radnika Ginexa – naglasio je premijer Nikšić.

Svjestan je da je aktuelnoj upravi Ginexa mandat istekao prije nekoliko mjeseci, te da se Nadzorni odbor kompanije nije sastao od februara ove godine.

- Oni su vršioci dužnosti i danas ćemo razgovarati s njima, do mene su došle neke informacije da i tamo ima zamora materijala, da je ljudima dosta, da ne žele dalje, ali u svakom slučaju ništa se neće desiti da to ne bude dogovor radnika Ginexa, Gradske uprave, Kantonalne vlade, uprave Ginexa i FBiH – naglasio je federalni premijer.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina