Skip to the content

Ministar Lakić razgovarao s predstavnicima sindikata metalskog sektora

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je sastanak sa predsjednikom Sindikata Arcelor Mittal Zenica Rešidom Fetićem. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Kantonalnog odbora sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca FBiH Almir Salihović i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije navode da su predstavnici sindikalnih organizacija ministra upoznali sa problemima s kojima se susreću kada je u pitanju poslovanje Arcelor Mittala i njihovoj borbi za novi kolektivni ugovor, s obzirom da je prethodni istekao sredinom maja ove godine. Razgovarali su i o povećanju plata, te o nerazumijevanju Uprave ove kompanije o stanju njenih uposlenika.

Ministar Lakić je poručio učesnicima sastanka da resorno Ministarstvo daje punu podršku radničkim pravima i da zajedno sindikat i poslodavac, u ovom slučaju Arcelor Mittal Zenica, trebaju doći do kompromisnog rješenja, te da se nada da će u tom smjeru ići i daljnji razgovori kako bi se situacija u Arcelor Mittalu riješila na zadovoljstvo svih strana, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina