Skip to the content

Ministar Lakić s predstavnicima CCI o unapređenju rada javnih preduzeća i jačanju povjerenja građana u institucije FBiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić razgovarao je u sjedištu Ministarstva u Mostaru sa predstavnicima Centra civilnih inicijativa (CCI), projekt menadžerom Asmirom Ćilimkovićem i projekt koordinatoricom Eminom Čomagom. Ovo je nastavak uspješne saradnje Ministarstva sa ovom nevladinom organizacijom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Na sastanku je razgovarano o inicijativama i prijedlozima za izmjene i dopune zakonske regulative koja se odnosi na rad javnih preduzeća Federacije BiH.

Predstavnici CCI-a su upoznali ministra sa svojim prijedlozima, koji, prema njihovim riječima, mogu uticati na sistemsko poboljšanje sektora javnih preduzeća u Federaciji BiH. Mišljenja su da javna preduzeća predstavljaju ogroman društveni potencijal, ali da na njihovo poslovanje utiče i nedovoljno definisana legislativa na nivou oba bh. entiteta i države BiH.

Ministar Lakić izrazio je podršku unapređenju rada javnih preduzeća, te ujedno predložio i druge oblasti u kojima se saradnja Ministarstva i CCI može dodatno unaprijediti. Riječ je o rudarskom sektoru pred kojim se nalaze mnogi izazovi. Na sastanku je zaključeno da samo zajedničkim radom svih institucija ovaj tranzicijski period ekonomskog i socijalnog prilagođavanja energetskog sektora prema budućnosti, može biti uspješan, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina