Skip to the content

Snagom vjetra do zelene energije

Proizvodnja električne energije je jedan od strateških potencijala Bosne i Hercegovine. Termo, hidro, solari i vjetro potencijali koje Bosna i Hercegovina ima su neupitni. Livno se nalazi u izrazito povoljnom položaju koji su iskoristili da upotrijebe blagodati vjetra kao obnovljivog izvora energije.

"Početak izgradnje Vjetroelektrane Široka Draga u Livnu pokazuje da je u toku energetska transformacija koja će ovaj dio zemlje, a time i cijelu BiH, pozicionirati na kartu evropskih država koje se efikasno prilagođavaju viziji energetski čiste Evrope.
Razvijamo jedan dobar projekat u BiH, radimo sa domaćim firmama u partnerstvu sa svjetskim firmama koje žele investirati u BiH. I na taj način pokazujemo da je naša država na mapi investiranja inostranog kapitala“, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te dodao da Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem podržava ovaj projekat i sve ostale koji donose dobrobit našem društvu i našoj državi.

Priključenje VE Široka Draga na elektroenergetski sistem BiH planira se izvesti uspostavljanjem veze s postojećim dalekovodom 2×220 kV Rama Posušje, tako što će se izgraditi novi 2 x 220kV dalekovod od mjesta lokacije VE “Široka Draga” u Livnu do priključnih mjesta u općini Posušje u ukupnoj dužini od 46 km.

„Zbog toga mi je vrlo drago. S druge strane imam osjećaj da je sve ove dalekovode i svu ovu infrastrukturu trebalo da uradi naša država, državno preduzeće i sve ostale institucije. Žao mi je što to nije urađeno do danas i u posljednjih desetak godina. Od izuzetne važnosti je da se elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine ojača prijeko potrebnim investiranjem u prijenosnu mrežu, koja zbog zastarjelosti i novih integracija obnovljivih izvora energije, ne može adekvatno da odgovori na sve izazove. Problemi s distributivnom mrežom u BiH prisutni su već godinama, a postali su izraženi nakon sve većih investicija u obnovljive izvore energije. Iz tog razloga neophodno je da sarađujemo s privatnim investitorima koji mogu donijeti važnu ekspertizu, ubrzati procese, te doprinijeti konkurentnijem tržištu električne energije“ rekao je ministar Lakić te dodao da svi nivoi vlasti trebaju raditi na poboljšanju regulatornog okvira u sektoru električne energije. To uključuje i uspostavu berze električne energije, pojednostavljenje i unapređenje sistema izdavanja dozvola, investiranje u mrežnu infrastrukturu i organiziranje aukcija za obnovljive izvore energije, koje su već provedene u mnogim susjednim državama.

 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina