Skip to the content

Vlada odobrila sredstva za izmirenje obaveza prema 585 rudara

Vlada Federacije BiH je u prethodnom periodu donijela veći broj odluka o izmirenju neuplaćenih obaveza za doprinose za PIO/MIO za uvezivanje radnog staža radnicima zavisnih društava – Rudnici uglja u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Posljednjom odlukom u nizu obuhvaćena su četiri rudnika Koncerna kojima je Vlada odobrila oko 17 miliona KM za uvezivanje staža i uplatu doprinosa.

„Sredstva će omogućiti ostvarivanje prava iz radog odnosa za 585 rudara. Iako je to bila isključiva obaveza uprava tih kompanija, Vlada je na sebe preuzela tu obavezu jer bi u suprotnom svi ovi radnici ostali bez zasluženih otpremnina, zaostalih plata i prava na penziju. Na ovaj način Vlada je potvrdila svoju brigu za radnike, a tako će biti i ubuduće jer ćemo osigurati da svaki radnik dobije sve ono što mu po zakonu pripada.“, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Odlukom su odobrena sredstva Rudniku uglja Kreka Tuzla, te rudnicima mrkog uglja Kakanj, Breza, Zenica i Abid Lolić - Travnik - Bila, za 90 radnika, koji su stekli uslove za penzionisanje čime je omogućeno uvezivanje radnog staža u iznosu od 4.5 miliona KM, te oko 11.7 miliona KM za 349 radnika koji ostvaruju pravo po sudskim presudama, sporazumnim prestancima ugovora o radu i otkazima ugovora o radu, a nisu stekli uslove za penzionisanje.

„RMU Zenica je odobrena i uplata doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti za 146 radnika kojima je prestao radni odnos sporazumnim prestankom i otkazom ugovora o radu za šta je izdvojeno 665 hiljada KM. Do sada su svakom rudaru uplaćena sredstva za uvezivanje radnog staža kako bi mogao otići u penziju, a tako će biti i u buduće“, kazao je ministar Lakić.

Sredstva će se isplatiti iz sredstava zavisnih društava-rudnika uglja u Koncernu EP BiH, a obezbijeđena su Odlukom o odobravanju davanja pozajmica rudnicima uglja.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina