Skip to the content

Sastanak sa šefom Ureda Svjetske banke o podršci projektima pravedne tranzicije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, danas su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, razgovarali sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Christopherom  Sheldonom.

U fokusu sastanka bili su projekti pravedne tranzicije u našoj zemlji, za čiju uspješnost je istaknuta važnost interresornog djelovanja, te podrška međunarodnih partnera. U tom smislu posebno je izražena spremnost Svjetske banke za nastavak pomoći energetskoj tranziciji i većem prelasku na obnovljive izvore energije, kao i očuvanju energetske stabilnosti Federacije BiH. Također, naglašen je značaj investicijskih projekata koji uključuju pružanje pune podrške zajednicama u ovim procesima, te pripreme za buduće ekonomske aktivnosti u ovom području.

Istaknut je i značaj proizvodnje uglja u energetskoj stabilnosti Federacije.

- U skladu sa preuzetim obavezama naše zemlje i najvišim standardima, te uz podršku međunarodnih partnera, radimo na pripremnim aktivnostima kako bi što spremnije i kvalitetnije otpočeli proces pravedne tranzicije. Postoji dugoročna obaveza u kontekstu energetske tranzicije, čiji je rok do 2050. godine. Stoga, nije tačno da će se odmah, ili u narednim godinama, prestati sa proizvodnjom uglja, jer on osigurava energetsku stabilnost u Federaciji. Međutim, mi trebamo intenzivno raditi u pravcu većeg prelaska na obnovljive izvore energije i drugim reformskim procesima na koje se naša zemlja obavezala - kazao je ministar Lakić.

Federalni ministri zahvalili su predstavnicima Svjetske banke za saradnju i pružanje podrške Vladi Federacije BiH u ekonomskim reformama i razvojnim planovima.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Ureda federalnog premijera, te Federalnog ministarstva finansija.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina