Skip to the content

Premijer Nikšić na obilježavanju završetka radova na sanaciji Terminala tekućih naftnih goriva u Blažuju

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministri energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, prisustvovali su danas svečanom obilježavanju završetka radova na potpunoj sanaciji Terminala tekućih naftnih goriva u Blažuju, kapaciteta 42 miliona litara.

Privredno društvo "Operator - Terminali Federacije" (OTF), koje je jedino ovlašteno za uspostavu i obnavljanje zaliha naftnih derivata na području Federacije BiH, danas je obilježilo i Dan OTF-a, a svečanosti u Blažuju prisustvovala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara.

Prema riječima premijera Nikšića, Vlada Federacije BiH je, dajući podršku upravi i društvu "Operator-Terminali Federacije" da investiraju i rade, pokazala spremnost da se opreme potrebni kapaciteti.

- Uz Terminal u Živinicama, danas otvaramo ovaj u Blažuju, a planiramo da radimo i terminale u Bihaću i Mostaru i time da praktično zaokružimo cjelinu koja je neophodna i na putu BiH prema Evropskoj uniji - kazao je premijer Nikšić.

Dodao je kako direktive Evropske unije ukazuju da svaka od zemalja mora sebi da osigura određene kapacitete, odnosno rezerve strateških goriva.

- Mislim da će kapacitiranost naftnih terminala kada to napravimo u Bihaću i Mostaru, biti takva da možemo i regiju opskrbiti, odnosno osigurati da se tu mogu lagerovati određene količine. Svakako da nam je želja da to profunkcioniše u punom kapacitetu, da privrednici prepoznaju da, umjesto da putuju negdje, imaju u svojim terminalima pristup gorivu. To je jedan dodatni impuls za privredu i za Terminale - poručio je premijer Nikšić izražavajući čestitke i daljnju podršku ovom preduzeću.

Ministar Lakić je istakao da su ovakvi projekti garant energetske sigurnosti Federacije BiH.

- Raduje me da sam danas prisutan ovom događaju i iskrene čestitke upravi Operatora Terminala FBiH, nadzornom odboru i svim uposlenicima. Ogroman je ovo značaj za Federaciju BiH jer sada imamo mogućnosti lakše rukovoditi energetskim sektorom kada imamo na raspolaganju jedan ovakav projekt, odnosno ove objekte. Kompletnu energetsku situaciju u FBiH sagledavamo i ovo je jedan dio toga. U narednom periodu nam predstoje strateške odluke na koji način ove kapacitete koristiti na najefikasniji način da našim sugrađanima, privrednicima i svima ostalima budemo na raspolaganju i da efikasnost ovog projekta bude maksimalna - kazao je ministar Lakić. 

Predsjednik Uprave "Operator - Terminali Federacije BiH" Hermedin Zornić kazao je da su uz Vlade FBiH uspjeli napravizi kvalitetan, najmoderniji i najuređeniji terminal na prostoru bivše Jugoslavije, te da Terminal čini 42 miliona gabarita vertikalnih rezervoara i šest puta pedeset podzemnih rezervoara.

Podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci uradili i otvorili poslovnu zgradu, te završili i infrastrukturu ulaza putem željeznice.

- Vrijednost ovog ulaganja je oko 25 miliona KM. Narednih sedam do osam dana pokrećemo  radove u terminalu tečnih tereta u Bihaću, završeni su svi projekti, revizija, potpisani su ugovori sa izvođačem radova i nadzorom i uskoro se očekuje početak izvođenja radova u Bihaću - kazao je Zornić, prenosi Federalna novinska agencija.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina