Skip to the content

Ministar Lakić: Razumijemo rudare u Zenici, pokušat ćemo da dvije plate budu na računima u najkraćem mogućem periodu

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić saopštili su, nakon današnjeg sastanka u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, da je dogovorena isplata plata za januar i februar 2024. godine radnicima RMU Zenica.

- Potvrđujem da Vlada Federacije BiH i sindikati imaju apsolutnu sinergiju i da su svi sastanci koji su bili u proteklim mjesecima završavali pozitivnim ishodima. Tako je bilo i ovaj put. Ono što smo potvrdili jeste da postoje finansijska sredstva u Budžetu Federacije BiH koja će se kroz određene procedure nastojati iskoristiti u narednom periodu za isplatu plata za uposlenike, odnosno rudare u Zenici. Konstatovali smo zajedno da proizvodnja u RMU Zenica u proteklom periodu nije bila na zadovoljavajućem nivou, ali smo kao Vlada prihvatili Kolektivni ugovor i to da se plate isplate, što ćemo svakako i uraditi. Novac koji će se utrošiti za ove plate mora biti zakonito utrošen s čime smo se svi složili. Pokušat ćemo da bude najmanji mogući period u kojem će rudari imati platu na svojim računima. Pokušat ćemo to učiniti što prije, jer aposlutno shvatamo u kakvom se stanju nalaze naši rudari u Zenici – kazao je ministar Lakić, koji se zahvalio predstavnicima sindikata na apsolutnom razumijevanju.

Ministar Lakić je kazao da se moraju zajednički suočiti sa svim problemima i u narednom periodu, dovesti rudnike u optimalan nivo, te da je sada akutni problem rudnik Zenica, ali da su svjesni da problema ima i u drugim rudnicima, te da se moraju posvetiti proizvodnji.

Husić je kazao da je nastavak razgovara, koji su bili započeli dan ranije, bio složen i težak.

- Suočavamo se sa složenom i teškom problematikom u jednom od rudnika. Zadovoljni smo da znamo poziciju na kojoj se nalaze finansijska sredstva potrebna za isplatu plata za januar i februar 2024. godine u RMU Zenica. Jučer nismo bili spremni prihvatiti model vremenskog perioda isplate. Danas smo se usaglasili, jer su već pokrenute sve potrebne mjere i radnje da bi se relizovalo usaglašeno rješenje. Mi očekujemo da se ono u potpunosti realizuje naredne sedmice, a na bazi čega će biti isplaćene plate za januar i februar 2024. godine – rekao je Husić.

On je dodao da će, ukoliko iz bilo kojeg razloga ne dođe do pomenute realizacije, Savez sindikata radnika rudnika FBiH odmah utvrditi reakciju i o daljnjem djelovanju upoznati kompletnu javnost u BiH.

I resorni ministar i predsjednik Saveza sindikata su potvrdili da je jučer Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i JP Elektroprivreda BiH dostavljen Elaborat o trehno-ekonomskim pokazateljima RMU Zenica, te je rečeno da će sveobuhvatna analiza ovog dokumeta biti urađena u narednih 15 dana. Sindikalci kažu da su spremni prihvatiti sve odluke koje će biti u skladu sa zakonima.

Današnjem sastanku je prisustvovalo i rukovodstvo JP Elektroprivrede BiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina