Skip to the content

Premijer Nikšić i ministar Lakić u BNT TMiH: Namjenska industrija bilježi rekordne rezultate

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetili su jučer BNT TMiH, kompaniju namjenske industrije, dio nekadašnjeg giganta Bratstva, te prisustvovali potpisivanju ugovora u vrijednosti od 17,5 miliona KM.

Ovom prilikom, premijer Nikšić je poručio da će Vlada i dalje stajati iza namjenske industrije.

- Ovo što imamo u BNT-u nije rezultat ove Vlade, nego rezultat rada i pameti aktuelnog menadžmenta. Prvi veći posao koji BNT radi je rezultat odlaska direktora i ministra na sajam u Sjedinjene Američke Države. Vlada Federacije BiH će stajati apsolutno iza namjenske industrije jer je ona motor koji može dati zamah čitavoj privredi - rekao je premijer Nikšić.

Ministar Lakić je izrazio zadovoljstvo sinergijom rada kompanije, Ministarstva i Vlade.

- Mi smo svjedoci revolucije kad je ova firma u pitanju, ova firma je napravila sjajan posao u vrlo kratkom roku. To je pokazatelj da postoji velika sinergija između kompanije i Vlade i zajednički ćemo graditi ovu firmu u narednom periodu - ocijenio je ministar Lakić.

Direktor kompanije Besim Belegić upoznao ih je s poslovnim rezultatima preduzeća koje nakon nekoliko godina stagnacije ponovno raste.

- Preduzeće u ovom trenutku ostvaruje rekordnu proizvodnju i očekujem kako ćemo ove godine imati realizaciju proizvodnje blizu 40 miliona KM. Danas smo potpisali ugovor u vrijednosti od 17,5 miliona KM. Također, potpisana je i odluka o isplati 2.520 KM pomoći za sve zaposlene u BNT-TMiH, te odluka o isplati regresa radnicima koji će biti isplaćen do 30. juna ove godine - kazao je Belegić.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina