Skip to the content

Premijer Nikšić na otvaranju rudnika u Varešu: Šaljemo poruku svim budućim investitorima da u ovoj zemlji mogu uspješno investirati

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, prisustvovali su danas u Varešu svečanom otvaranju rudnika Rupice kompanije Adriatic Metals BiH.

Premijer Nikšić, obraćajući se prisutnima, istakao je zadovoljstvo da su ovom otvaranju uz građanke i građane Vareša, prisustvovali i predstavnici federalne, kantonalne i lokalne vlasti, kao i diplomatskog kora, te da su svi zajedno prepoznali važnost projekta i došli da podrže početak rada rudnika koji, kako je naglasio, znači mnogo za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Ovaj projekt značajno utiče na bruto društveni proizvod cijele BiH. Zahvalan sam čelnicima kompanije Adriatic Metals BiH Paulu Croninu i Saneli Karić koji su vodili jednu tvrdoglavu, nadljudsku bitku sa administrativnim preprekama. Zadovoljstvo mi je da su i lokalna zajednica, kao i vlade Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, prepoznale i učinile sve da ovaj projekt dovedemo do kraja i da danas obilježavamo početak rada. Investicija od 450 miliona dolara i oko 500, što direktno što indirektno, zaposlenih ljudi, sigurno je nešto iza čega sve vlasti moraju stati u punom kapacitetu - kazao je premijer Nikšić.

Vrlo važnim naglasio je i poruku koja se ovom uspješnom investicijom šalje svim budućim investitorima da mogu doći u našu zemlju i investirati.

- Meni je zadovoljstvo da je Vlada Federacije BiH jednoglasno stala iza ovog projekta. Pozivam vas sve zajedno da širimo ovu pozitivnu klimu, šaljemo pozitivnu priču u svijet i da ovo zaista bude početak novog investicijskog zamaha kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i u Federaciji, i cijeloj Bosni i Hercegovini. Želim vam svima uspješan rad, uz tradicionalni rudarski pozdrav: Sretno! - poručio je premijer Federacije BiH.

Premijer Nikšić, te ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, premijer ZDK Nezir Pivić, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević, te generalni direktor Adriatic Metals BiH Cronin, svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su otvaranje rudnika, a nakon čega je upriličen i obilazak lokaliteta Tisovci gdje se nalazi rudnik Rupice.

Također, britanski ambasador Reilly, ističući zadovoljstvo što je prošle sedmice proizveden prvi koncentrat rude u okviru vareškog rudnika, zahvalio se vladama Federacije BiH i ZDK, kao i vlastima Općine Vareš za podršku ovom projektu.

- Moja zahvala ide Vladi Federacije BiH, aktuelnoj i prošloj, što su vjerovali u ovaj projekt i pružili prijeko potrebnu podršku. Dokazali ste da FBiH može biti dobro mjesto za investicije, uprkos nekad teškoj lokalnoj i široj politici - rekao je je ambasador Reilly.

Prisutnima su se obratili i kantonalni premijer Pivić, općinski načelnik Marošević, te članica Nadzornog odbora kompanije Adriatic Metals BiH Sanela Karić. Kako je istaknuto na svečanosti, riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini. Također, naglašeno je da Adriatic Metals BiH trenutno ima 255 direktno zaposlenih, od kojih je 73 posto iz lokalne zajednice, te da će rudnik primjenjivati standarde modernog rudarenja.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina