Skip to the content

Odbijeni svi zahtjevi mađarskog transportera gasa prema Vladi FBiH, Energoinvest i BH Gas nastavljaju pravnu borbu

Zaključivanjem aneksa ugovora iz 2020.godine, te ugovaranjem visoke ugovorne kazne u korist mađarskog transportera gasa, neposredno pred uvođenje novog pravca snadbijevanja gasom putem Turskog toka, BH Gasu i Energoinvestu načinjena ogromna šteta

"Arbitražno vijeće sa sjedištem u Cirihu donijelo je odluku u slučaju tužbe mađarskog transportera FGSZ protiv Vlade Federacije BiH, Energoinvesta i BH-Gasa. Svi zahtjevi FGSZ-a prema Vladi FBiH su odbijeni čime je Vlada oslobođena odgovornosti i nije više stranka u postupku.

Arbitraža je odlučila da su Energoinvest i BH Gas mađarskoj kompaniji dužni platiti preko 11 miliona USD. Zaključivanjem aneksa ugovora iz 2020. godine, te ugovaranjem visoke kazne u slučaju raskida ugovora u korist mađarskog transportera gasa, neposredno pred uvođenje novog pravca snadbijevanja gasom putem Turskog toka, BH Gasu i Energoinvestu je načinjena ogromna šteta.

U periodu od septembra 2021. do aprila 2024. godine pred Arbitražnim vijećem u Cirihu vođen je postupak između mađarskog transportera gasa FGSZ i Energoinvesta, BH-Gasa i Vlade Federacije BiH. Postupak je vođen po tužbi FGSZ, kao i protivtužbi Energoinvest i BH-Gas. Arbitražno vijeće je 19. aprila 2024. donijelo odluku po zahtjevima stranaka, kojom su zahtjevi FGSZ prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine odbijeni u cijelosti. Arbitražno vijeće je zaključilo da Vlada FBiH nije preuzela nikakvu finansijsku obavezu prema mađarskom transporteru FGSZ.

Arbitražno vijeće je usvojilo tužbeni zahtjev FGSZ u iznosu od 21 miliona USD, a koji se odnosi na ugovornu kaznu zbog obustavljanja isporuke gasa kroz Mađarsku. Ova odluka je uzrokovana zahtjevom isporučioca gasa Gazprom Exporta iz Rusije, koji je dalje snabdijevanje BiH prirodnim gasom uslovio prelaskom na Turski tok. Arbitražno vijeće je, također usvojilo i protivtužbeni zahtjev Energoinvest i BH-Gas u iznosu od 10,9 miliona USD.

Od toga se iznos od 1 miliona USD odnosi na uplate izvršene od strane BH-Gas za period nakon obustavljanja transporta gasa preko Mađarske, a iznos od 9,9 miliona USD na transportne troškove obračunate i naplaćene od strane FGSZ od 2019. do 2021. u iznosima većim od zvanično odobrenih tarifa za transport gasa. U skladu s tim odlukama, Arbitražno vijeće je obavezalo BH-Gas i Energoinvest da plate FGSZ iznos od 11 miliona USD.

Događaji i dešavanja koja su prethodila arbitražnom postupku su vezani za dugoročne planove Gazproma, kao dugogodišnjeg snabdjevača Bosne i Hercegovine prirodnim gasom, da pređe na Turski tok. Gazprom je u martu 2021. i poslednji puta obavijestio bh. stranu da isporuka dotadašnjim pravcem Rusija – Ukrajina – Mađarska – Srbija – BiH, počev od 1. aprila 2021. prestaje i da su dalje isporuke moguće isključivo putem Turskog toka.

Shodno svemu navedenom Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije procjenjuje da je, zaključivanjem aneksa ugovora iz 2020. godine kojim je ugovorena visoka ugovorna kazna za raskid ugovora u korist mađarskog transportera gasa FGSZ, neposredno pred početak rada Turskog toka, BH Gasu i Energoinvestu načinjena ogromna šteta. Lošim odlukama je nanesena ogromna šteta i cijeloj Federaciji BiH.

Stoga, ministarstvo podržava sve radnje koje će dovesti do konačnog rasvjetljavanja događaja koji su prethodili arbitražnom postupku. Međunarodni pravni tim već poduzima daljnje pravne korake s ciljem zaštite interesa Energoinvesta, BH-Gasa i Federacije BiH",

kaže se u saopštenju za medije iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije koje je potpisao ministar Vedran Lakić.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina