Skip to the content

Ministar Džindić održao sastanak sa predstavnicima njemačke razvojne banke KfW

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se danas sa predstavnicima Njemačke razvojne banke KfW, direktorom Ureda KfW u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosenom i projektnom koordinatoricom za energiju g-đom Jasminom Salihagić. 
 
Ministar Džindić predstavnike je Njemačke razvojne banke KfW upoznao kako će u narednom razdoblju biti sačinjena lista od 100 projekata gdje će ujedno biti definirani prioritetni projekti za kako za Federaciju, tako i za cijelu BiH, a ista će biti dostupna javnosti na web stranici Vlade Federacije BiH. 
 
Direktor Njemačke razvojne banke KfW g-din Schmidt-Rosen predstavio je ministru Džindiću tekuće, ali i planirane aktivnosti ove banke u BiH za koje je osigurano 300 milijuna eura. Aktivnosti se posebice temelje na promociji obnovljive energije  i energetske efikasnosti, te o projektima u suradnji sa tri Elektroprivrede u BiH. Tako je na sastanku bilo riječi i o kapitalnim projektima - izgradnji vjetroparkova Podveležje i Mesihovina, te o realiziranju projekta izgradnje  HE „Janjići" i HE „Kovanići". Nadalje je bilo riječi i o izgradnji CHE „Vrilo" što je ujedno i najveći projekat vrijedan 100 milijuna eura. Nova je Uprava Elektroprivrede HZ HB  Mostar, naglasio je direktor Schmidt-Rosen, obećala nastavak navedenog projekta i uspješnu suradnju. 
 
Također, na sastanku je bilo riječi i o iskustvima kada je u pitanju energetski sektor u Njemačkoj i šta bi se od toga moglo iskoristiti u BiH, posebice vezano za trenutna događanja na tržištu električne energije. Što se tiče Zakona o energetskoj efikasnosti, ministar Džindić je izrazio nadu kako će zakon uskoro biti usvojen, a što je u skladu sa implementiranjem obveza iz 3. Energetskog paketa. 
G-din Schmidt-Rosen na koncu je sastanka dao podršku u radu ministru Džindiću i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

FMERI
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina