Skip to the content

Počela gradnja hidroelektrane 'Vranduk'

Prigodnom svečanošću na radilištu nove hidroelektrane „Vranduk" danas je počela gradnja novog energentskog kapaciteta instalirane snage 19,6 MW, koji će na godišnjem nivou proizvoditi oko 100 GWh. Hidroelektrana se gradi u vodotoku rijeke Bosne na lokalitetu Vranduka, oko 12 kilometara nizvodno od Zenice.
 
Svečanom početku izvođenja radova prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudin Radončić, premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te brojni gosti i poslovni partneri JP Elektroprivreda BiH.
 
Projekt je finansiran sredstvima JP Elektroprivreda BiH i kreditima Evropske investicijske banke EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, a planirani početak proizvodnje iz ovog energetskog objekta je 11. novembar 2019. godine. Ugovorni izvođači radova su kompanije „Strabag AG Austrija" i hrvatski „Končar – KET", koje će ugovor vrijedan 112,3 miliona KM realizirati s brojnim domaćim podizvođačima radova.
 
Tokom gradnje s ugovornim izvođačima je dogovoren sistem „ključ u ruke", kojim je obuhvaćena izrada projektne dokumentacije, proizvodnja, isporuka i montaža opreme, zatim izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon svih postrojenja. Za JP Elektroprivreda BiH ovo je važan projekt, jer je hidroelektrana "Vranduk" prvi kapitalni proizvodni objekt koji ova vodeća kompanija u Bosni i Hercegovini gradi nakon višegodišnje pauze, nakon što je prije 40 godina izgrađena HE „Višegrad".
 
Izvršni direktor Elektroprivrede za kapitalne investicije Senad Salkić na otvorenju manifestacije je kazao kako je gradnja HE Vranduk investicija kojom bi se osigurala energetska stabilnost.
 
Ministar Džindić je ukazao na činjenicu da su hidropotencijala u BiH iskorišteni manje od 50 posto.
 
- Ovo je prvi značajniji projekt koji Elektroprivreda BiH realizira nakon višegodišnje pauze. Hidropotencijal naših rijeka nije dovoljno iskorišten, a korištenjem ovog potencijala bit će moguće proizvesti 22.000 gWh električne energije godišnje. Planovi ne završavaju s Vrandukom, imamo projekte koji će biti realizirani u budućnosti - istakao je Džindić.
 
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, ovim povodom, kazao kako je energetska nezavisnost od velikog značaja za BiH.
 
- Zadovoljstvo mi je što je u FBiH završen ovaj korak, a imamo još pripremljenih. Želim pohvaliti Elektroprivredu BiH koja je među najuspješnijim firmama i generator industrijskog napretka u BiH. Početak radova otvara nove investicijske poslove u BiH - rekao je Novalić.
 
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao kako će HE Vranduk pomoći lokalnoj zajednici i na podizanju energetskih i ekonomskih parametara BiH.
 
- Svjesni smo potencijala kojim raspolaže BiH. Ovaj projekt će biti nova kockica u ekonomskom razvoju BiH. Svi parametri su u porastu i govore o ekonomskom razvoju BiH, a za to su zaslužne kompanije poput Elektroprivrede i Vlada FBiH. Izgradnja ovakvih projekata će povećati konkurentnost BiH u regionu - naglasio je Zvizdić.
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ozvaničio je početak radova.
 
- Čini mi se da svi mi koji smo posvećeni BiH trebamo predočiti da se vizije pretvore u akciju. Dosta je postignuto u proteklih nekoliko godina, među kojima i kontinuirani ekonomski rast i realizacija brojnih projekata. Pokrenuli smo BiH u pravom smjeru. Naredna godina treba biti obilježena masovnom izgradnjom infrastrukture. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji će BiH pretvoriti u veliko gradilište - rekao je Izetbegović na ovoj svečanosti.
 
Uz realizaciju ovog projekta JP Elektroprivreda BiH će putem „Programa prijateljskog okruženja" finansirati i veliki broj projekata iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže i sporta u mjesnim zajednicama, koje se nalaze u neposrednoj blizini buduće HE „Vranduk". 
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina