Skip to the content

Potpisan novi kolektivni ugovor za djelatnost rudarstva

Plaće rudara u FBiH u narednom periodu iznosit će od 1.050 do 1.400 KM u zavisnosti od rudnika i njihovih proizvodnih rezultata, jedna je od odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost rudarstva koji su predstavnici sindikata i Vlade FBiH potpisali danas u Sarajevu.
 
Ugovor su, uime Vlade FBiH, potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednici Sindikata SSRRFBiH i Sindikata rudara u FBiH Sinan Husić i Safer Mušanović.
 
Potpisivanju su prisustvovali predstavnici Uprave EPBiH, direktori rudnika u FBiH i predstavnici dva reprezentativna sindikata.
 
Ministar Džindić naglasio je da je opredjeljenje Vlade FBiH i svih ministara da danas potpisani kolektivni ugovor treba poboljšati standard života radnika rudnika.
 
Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da je za njih najbitnije da je uvedeno poglavlje o solidarnosti po kojem je poslodavac obavezan da primi u radni odnos jednog od članova uže porodice smrtno stradalog rudara.
 
Istakao je da će predstavnici sindikata od sada prisustvovati sjednicama nadzornih odbora rudnika, te da je najniža satnica povećana sa 2,40 na 2,50 KM dok su druge naknade ostale na istom nivou, bez negativnih izmjena za radnike.
 
- Otpremnina za odlazak povećana je s dosadašnjih pet na šest prosječnih plaća ostvarenih u prethodna tri mjeseca. Da bi sve što je dogovoreno bilo i realizovano već od danas moramo imati još ozbiljniji i odgovorniji odnos prema radnim zadacima unutar rudnika, ali je potrebno i intenzivnije investirati u rudnike - rekao je Husić.
 
Predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Safer Mušanović naveo je da su predstavnici dva sindikata tokom pregovora djelovali jedinstveno i zastupali isključivo interes radnika rudnika.
 
- Smatramo da je rudarstvo najvažniji sektor u FBiH i kičma ukupne privrede, a i predstavnici Vlade i Elektroprivrede su zaključili da bez jakog rudarskog sektora nema ni napretka ni novih energetskih objekata - kazao je Mušanović.
 
Novi kolektivni ugovor bit će na snazi 18 mjeseci.
 
Najavljeno je da bi uskoro trebali biti potpisani i kolektivni ugovori u oblastima proizvodnje električne energije, telekomunikacija, državne uprave i sudske vlasti, poštanskog saobraćaja, te željezničkog saobraćaja.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina