Skip to the content

Značajni susreti s poslovnim partnerima

Na upravo završenom Trinaestom međunarodnom sajmu i konferenciji odbrane (IDEX) u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić imao je više značajnih bilateralnih susreta tokom kojih  razgovarano  o perspektivama saradnje s bliskoistočnim državama.
 
Federalni ministar se, između ostalih, sastao s predstavnicima Oružanih snaga i vlade UAE, predsjednikom Korporacije namjenske industrije Saudijske Arabije Mohamedom Al-Madyijem, te s princom i prijestolonasljednikom Emirata Muhamedom ibn Zajedom el Nahjanom, koji je posjetio izlagačko mjesto Bosne i Hercegovine na ovom sajmu.
 
Ovaj skup je bio prilika za razgovore s dosadašnjim partnerima i dogovaranje novih poslovia. Bh. namjenska industrija izvozi u više od 40 zemalja u svijetu i bilježi rast na svim tržištima. Za bh. kompanije tržište Bliskog istoka je izuzetno interesantno i već nekoliko godinama naša zemlja je prisutna na sajmovima u ovom regionu.
 
Inače, namjenska industrija spada u najrazvijenije grane privrede u BiH. Po analizi Grupacije namjenske industrije Privredne komore Federacije BiH, u 2016. godini namjenska industrija je ostvarila izvoz veći od 170 miliona KM  i u odnosu na 2015., kada je izvezeno gotovo 138 miliona KM, bilježi rast od 23,34 posto. Dalji rast predviđa se i u ovoj godini.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina