Skip to the content

Sufinansiranje izrade idejnog projekta toplovoda Kakanj-Sarajevo

Generalni direktor JP "Elektroprivreda BiH" Bajazit Jašarević, izvršni direktor ove javvne kompanije Senad Salkić  i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta snabdijevanja toplotnom energijom od TE Kakanj do Sarajeva. 
 
 Direktor Čibukčić je rekao da je današnja svečanost posebno značajna, jer se radi o projektu koji je generacijski.
 - Studija izvodljivosti pokazala je da postoji opravdanost ovog projekta. Fond je sufinansirao izradu te studije, a danas se obavezao da će sufinansirati i izradu idejnog projekta - kazao je Čibukčić.
 
Generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević zahvalio je prisutnima za priliku da danas prisustvuje ovoj ceremoniji.
 - Fond je u proteklom periodu ostvario zavidan nivo partnerstva s "Elektroprivredom" i pomogao nam je da ispunimo zadatak Vlade FBiH - poručio je Jašarević.
 
Dodao je da je ovaj projekt moguće realizirati i prije izgradnje zamjenskog bloka u TE Kakanj.
 
 Kako je istaknuto, cijena toplinskog megavat sata na pragu toplana u Sarajevu bila bi 55 KM po toplinskom satu za period od devet godina od izgradnje toplovoda, što je period povrata investicije, a potom bi ta cijena bila i snižena, te je potvrđeno da bi to značilo dvostruko smanjenje cijene grijanja u odnosu na sadašnju..
 
 Izvršni direktor EP Senad Salkić prisutnim novinarima kazao je da je studija izvodljivosti koju su uradili u proteklom periodu pokazala da je ukupna vrijednost ovog projekta oko 230 miliona KM, te da bi krajnjim potrošačima toplotne energije cijena grijanja trebala biti znatno niža nego danas. 
 
 - Izradom idejnog projekta tačno će biti definirana trasa vrelovoda Kakanj – Sarajevo. Procijenjena vrijednost izrade idejnog projekta je oko milion KM, a nakon što se odabere izvođač, izrada bi trebala trajati između 10 i 12 mjeseci - kazao je Salkić. 
 
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić koji je prisustvovao potpisivanju ovog dokumenta je napomenuo da Energetska strategija upravo podržava i prati ovakve projekte, te naglasio da je potrebno uključiti nadležne s kantonalnog nivoa zbog prohodnosti i funkcionalnosti projekta. Naglasio je da je on strateško opredjeljenje Vlade FBiH i resornog ministarstva, te da ta podrška nije upitna
 
 Džindić je najavio da će se uskoro podržati i gradnja termovalorizatora, postrojenja za spaljivanje otpada i proizvodnju toplotne i električne energije, te je izrazio nadu da će ove dvije institucije naći zajednički motiv i za ovaj projekt.
  
 Toplovod će, rečeno je danas, donijeti direktnu korist za oko 50.000 korisnika u Sarajevu i u općinama do Sarajeva.
 
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina