Skip to the content

Održan Dan namjenske industrije u Ankari, Turska

U organizaciji Predsjedništva za odbrambenu industriju Predsjedništva Republike Turske u Ankari održava se Dan namjenske industrije Republike Turske i Federacije Bosne i Hercegovine. Događaju prisustvuje federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta za strane investitore Federacije BiH Zlatan Vujanović i direktor Federalne direkcije za namjensku industriju Zlatan Bilanović.

Ministar Vujanović je pozdravio prisutne i domaćina Predsjedništvo za odbrambenu industriju (Savunma Sanayii Başkanlığı) ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te je izrazio zahvalnost za izraženo interesovanje i značajan trud koji je uložen u pripremu inicijative za održavanje događaja. Ministar Vujanović je izrazio zahvalnost visokim predstavnicima Republike Turske na podršci realizacije Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti odbrambene industrije, potpisanog u oktobru 2007. godine, na osnovu kojeg je ostvarena dosadašnja saradnja u kojoj se poslovalo sa iskazanim zadovoljstvom na obje strane. Istaknuto je da se u dosadašnjem periodu saradnja ogleda u vidu obostranog plasmana proizvoda namjenske industrije, kao i zajedničkom učešću i posjetama sajmovima naoružanja i vojne opreme u Republici Turskoj i trećim zemljama.

Na skupu su se nakon uvodnog izlaganja predstavile kompanije iz Federacije Bosne i Hercegovine i kompanije iz Republike Turske, koje su nakon prezentacija svojih proizvodnih programa održale uspješne B2B sastanke. Takođe je upriličena posjeta fabrikama namjenske industrije u Republici Turskoj s ciljem intenziviranja postojeće saradnje.

Imajući u vidu razvojne projekte na kojima se trenutno radi u privrednim društvima namjenske industrije Federacije Bosne i Hercegovine, kao i ponovno pokretanje proizvodnje za određene namjenske artikle koje su privredna društva namjenske industrije proizvodila u vremenu prije agresije na našu zemlju, naglašeno je da je neophodna saradnja sa kompanijama iz Republike Turske koje se bave proizvodnjom raketne municije, topovske municije, nišanskih sprava, baruta, upaljača i artiljerijskih oruđa.

Iskazana je spremnost da se ovakav naredni susret organizuje sljedeće godine u Bosni i Hercegovini i da isti poprimi tradicionalni karakter.

 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina