Skip to the content

Pokrenute aktivnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju nafte i plina

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, da je Federalna vlada, donijela odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

- Time počinju sve radnje u vezi javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koje će biti provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida: Blok BiHPo1 (119 km2), Blok BiHPo2 (93 km2), Blok BiHTz (1.570 km2) i Blok BiHD1 (3.233 km2) - rekao je Džindić.

U narednih 15 dana slijedi raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje, a nakon objave rok je šest mjeseci svim kompanijama da se prijave i ravnopravno učestvuju u javnom oglasu.

Poslije tog perioda, Stručna komisija, koju je imenovala Vlada FBiH, te oba doma Parlamenta FBiH vršit će analizu i odabir finalnog konsultanta - firme koja će raditi eksploataciju nafte i plina i istraživanja na području Federacije.

- Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH. Omogućit će domaćim kompanijama da aktivno učestvuju u infrastrukturnim projektima, te će imati pozitivan efekat na privredu i industriju Federacije BiH - dodao je Džindić.

Ovo ministarstvo sve aktivnosti provodi u saradnji s Federalnim zavodom za geologiju i izabranom pravnom osobom - stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona.

Odlukom je propisano da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu s ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz "Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH", kao i uslovima i ograničenjima iz prostornih planova u FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina