Skip to the content

Džindić: Glencore se krajnje neprofesionalno povukao iz pregovora

Pregovori Vlade Federacije BiH i konzorcija koji predvodi švicarska kompanija Glencore o preuzimanju mostarskog Aluminija su propali, potvrđeno je danas na pres-konferenciji u Vladi FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da ih je Glencore 5. jula pismeno obavijestio o promjeni stajališta, što je na današnjem sastanku potvrđeno.

- Po mom mišljenju oni su se povukli iz pregovora i krajnje neprofesionalno su iznijeli svoje stavove kojim se vraćaju korak unazad - rekao je Džindić.

Istakao je da će Vlada FBiH i dalje pružati podršku radnicima Aluminija u skladu sa svojim udjelom u vlasništvu od 44 posto. 

- Vlada nastavlja pregovore sa svim potencijalnim investitorima, a jutros smo dobili i pismo namjere od kompanije Manna World Holding Trust u kojem traže sastanak s delegacijom Vlade FBiH - naveo je Džindić i dodao da ukoliko ne pronađu strateškog partnera Aluminiju slijedi stečaj.

Generalni direktor Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža kazao je da ne zna šta će se sutra desiti s tom kompanijom i pozvao zainteresovane predstavnike medija da dođu u Aluminij i direktno svjedoče razvoju situacije.

- Kontrolisano gašenje Aluminija traje najmanje dva mjeseca i koštalo bi 42 miliona KM, što nema ko da finansira. Po scenariju koji je jedino moguć doći će do naglog isključenja električne energije kada nastupi prvi minut srijede, 10. jula - precizirao je Pandža.

Izvor: http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=7920

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina