Skip to the content

Produžen Kolektivni ugovor za sektor rudarstva

Sporazum o produženju primjene Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva danas su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik Samostalnog sindikata rudnika FBiH Sefer Mušanović i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić.

- Kolektivni ugovor je istekao 11. septembra za sektor rudarstva. Kao što smo se i do sada dogovarali tako smo i ovaj put aneksirali ugovor do trenutka dok se novi ne potpiše. U ovom sporazumu smo naveli da ćemo već od 12. novembra ući u finalne pregovore za novi ugovor - rekao je Džindić.

Podvukao je da u vezi s novim ugovorom postoji samo jedna sporna tačka - satnica.

- Satnica od 2,5 KM predstavlja najnižu neto satnicu i ne može biti manja od ovog iznosa. Zahtjev sindikata je za novu satnicu od 2,7 KM - dodao je Džindić.

U ovom momentu se razmatra i korekcija cijena uglja, koja bi povukla efekat povećanja cijene električne energije.

- Prema Elektroprivredi BiH poslali smo zahtjev za važan sastanak u srijedu u 12 sati kada će se razgovarati o nastavku pregovora s rudarima - poručio je Džindić.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudnika FBiH Sefer Mušanović potvrdio je da rudare najviše interesuje povećanje cijene uglja jer će se time stvoriti određena vrsta kapitala kojim će moći biti finansirane nove tehnologije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina