Skip to the content

BH-Gas i Arcelor Mittal potpisali ugovor o isporuci prirodnog gasa

Kompanije BH-Gas i Arcelor Mittal potpisale su danas u Sarajevu petogodišnji ugovor o isporuci prirodnog gasa u vrijednosti 43 miliona dolara.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je na pres-konferenciji nakon potpisivanja da je taj ugovor bitan za stabilizaciju snabdijevanja industrije u FBiH gasom.

- Količina gasa koju će Arcelor Mittal i nova kompanija Toplane Zenica koristiti omogućuje BH-Gasu da dodatno snizi cijenu gasa za građane Sarajeva i sve distributivne kompanije - rekao je Džindić.

Istakao je da bi od 1. januara 2020. trebala stupiti na snagu nova cijena gasa koja će biti niža od trenutne do 10 posto.
Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić naveo je da je današnji ugovor važan za naredne aktivnosti BH-Gasa, a posebno za nove investicije.

Direktor Arcelor Mittala Biju Nair naglasio je da ugovor bitan jer je njime na isti period obuhvaćena i nova kompanija Toplane Zenica koja će koristiti gas kao dopunsko gorivo za grijanje grada.

Ugovor je potpisan nakon što je istekao prethodni dvadesetogodišnji ugovor, a prethodili su mu dvanaestomjesečni pregovori.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina