Skip to the content

Ministar Džindić: Za rudnik Breza ima rješenja, RMU Zenica nema način da se zaduži

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, zajedno s predstavnicima Porezne uprave FBiH, Elektroprivrede BiH i menadženta rudnika mrkog uglja Zenica i Breza, danas je u Sarajevu održao sastanak posvećen stanju u ovim rudnicima.

Ministar Džindić je, prezentirajući zaključke sa sastanka, rekao da za Rudnik Breza ima rješenja i da se „u narednih pet-šest dana očekuje da ona budu posložena“. 

- Prvi zaključak je da Rudnik Breza, uz saglasnost EPBiH, u narednih nekoliko dana ide u dodatno kreditno zaduženje, čime će izmiriti svoje obaveze, koje po rješenju Porezne uprave iznose 6,5 miliona KM. Iza toga ide novi plan otplate starih dugova, uz tekuće, mjesečno plaćanje obaveza - kazao je Džindić.

Kada je riječ o RMU Zenica, koji zapošljava nešto manje od 1.500 radnika, i u kojem obustava rada na donosi dnevne gubitke od oko 50.000 KM, Džindić je rekao da taj rudnik trenutno nema način da se kreditno zaduži i plati dugove.

- Upravi i  Nadzorom odboru Rudnika Zenica dali smo rok od deset dana da se očituju i daju kompletnu informaciju Upravi i Nadzornom odboru EPBiH, a da oni u roku od deset dana zakažu sjednice i razmotre situaciju u kojoj Rudnik trenutno posluje - kazao je federalni ministar.

Podsjetio je da u sklopu RMU Zenica djeluju tri rudnika - Stranjani, Stara Jama i Raspotočje, od čega su prva dva neprofitabilna i treba ih zatvoriti, dok se za Raspotočje još ne zna da li će doživjeti istu sudbinu.

- Prema planu iz 2015., Stranjani su neprofitabilani, akumuliraju loš, negativan rezultat i ovaj rudnik već je trebao biti zatvoren. Stara jama je, također, ekonomski neodrživa, dok za Raspotočje treba uraditi rudarski projekt, odnosno analizu koja će pokazati ekonomsku i tehničku opravadanost budućeg funkcionisanja - kazao je Džindić, objasnivši da u Raspotočju postoji i problem akumulacije vode koju je teže izbaciti, nego li eksploatisati samu rudu.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku donesen je i zaključak prema kojem se svi rudnici, odnosno njihovi direktori i nadzorni odbori moraju aktivirati da obaveze prema Poreznoj upravi budu redovno plaćene.

- U suprotnom, trebaju sami podnijeti ostavke ili će Federalno ministarstvo, putem EPBiH, naložiti zamjene izvršnih i generalnih direktora i članova nadzornih odbora, jer nisu u mogućnosti pratiti rad Vlade FBiH. A rad Federalne vlade se bazira na tome da porezi i doprinosi moraju biti plaćeni na vrijeme - pocrtao je Džindić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina