Skip to the content

Dogovorena deblokada računa RMU u Zenici i Brezi

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić zadužio je direktora Elektroprivrede BiH da u toku dana, a najkasnije sutra, izvrši transfer novca u iznosu 7,5 miliona KM prema RMU Zenica i 6,5 miliona KM prema RMU Breza, a zatim da bude izvršen transfer novca prema Poreznoj upravi FBiH i na taj način deblokirana oba računa.

Nakon sastanka u Vladi Federacije BiH s predsjednikom Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem, ministar Džindić je naglasio da je napravljeno niz koraka i dogovora na osnovu cjelodnevnih sastanaka koje su imali sa upravom Elektroprivrede BiH, uključujući cjelokupnu Vladu Federacije BiH i resorno ministarstvo. 

- Dat je rok od 60 dana kompletnoj upravi Elektroprivrede BiH da se uradi plan sanacije ili organizacionog uređenja RMU Zenica i da takav plan usvoji uprava i nadzorni odbor i potvrdi resorno ministarstvo – rekao je Džindić i dodao da bi na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH trebala biti razmatrana cjelokupna informacija o stanju u rudnicima, a fokus će biti na posljednjim događanjima u rudnicima Zenica i Breza.

Džindić je rekao da su suglasni sa današnjim dopisom Sindikata radnika rudnika FBiH koji je došao u resorno ministarstvo koji će također biti sutra na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH.

Peti zaključak je da aktivni kolektivni ugovor koji ističe danas, ostaje da važi do potpisivanja novog ugovora.  

- Žao nam da su rudari posegnuli za ovakvim načinom, žao nam je tih ljudi koji su prenoćili ili bili zatvoreni u jamama. Na ovaj način je Vlada izašla u susret i pomogla da se ova situacija riješi. Svi ovi zaključci se moraju do kraja ispuniti da ne bi ponovo u budućnosti došli u ovakvu situaciju – istakao je Džindić. 

Husić je rekao da će se već danas biti odblokirani računi rudnika. 

- Sve smo usaglasili, a važan je i dopis Sindikata u kojem tražimo svoja prava - rekao je Husić dodajući da će sutra u toku dana, ukoliko sve bude ispunjeno, odluku o generalnom štrajku staviti van snage.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina