Skip to the content

Potpisan Granski kolektivni ugvor elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je biti potpisan Granski kolektivni ugovor elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH. Ugovor su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić i Dubravko Pervan kao saglasan za Neovisni sindikat uposlenika “Elektroprivrede HZ HB” Mostar.
 
Ministar Džindić je na konferenciji za medije nakon potpisivanja naveo da je ugovor zaključen na 36 mjeseci, te da su prava za oko 6.600 radnika ostala na nivou prethodnog ugovora.
 
- Na ovaj način sindikati daju punu podršku objema elektroprivredama da u narednih 36 mjeseci kroz restruktuiranje i primjenu ovog ugovora dobijemo funkcionalnije elektroprivrede - rekao je Džindić i zahvalio sindikatima i upravama obje elektroprivrede na korektnoj saradnji u prethodnom periodu.
 
Bektić je istakao da se ovaj ugovor od prethodnog razlikuje u tome što je zaključen na tri godine i što određeni instituti mogu biti mijenjani u skladu sa iskazanim potrebama poslodavaca i sindikata.
 
Potpisivanju ugovora su prisustvovali i generalni direktor JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo Admir Andelija i izvršni direktor za pravne poslove JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar Robert Lesko. Andelija je ovom prilikom rekao da su resorno ministarstvo, uprave obje kompanije i oba sindikata iskazali volju i želju da potpisivanjem ugovora ne ugroze buduće funkcionisanje sektora.

Izvor

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije

Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u FBiH

Public competition for concessions for exploration and exploitation of hydrocarbons in the Federation of Bosnia and Herzegovina